Güncelleme Tarihi:
ABD'deki Michigan Üniversitesi doktorlarının, ABD'nin en saygın tıp dergileri arasında yer alan Journal of American Medical Association'da yayımladığı araştırma, ABD'de her saat başı 1 bebeğin neonatal yoksunluk sendromu adı verilen tıbbi sorunla dünyaya geldiğini gösterdi.
Neonatal yoksunluk sendromu, yeni doğan bebeklere, uyuşturucu bağımlısı annelerinden geçen, bağımlılarda uyuşturucu bulamadıklarında görülen yoksunluk semptomlarına benzer semptomlar görülmesi olarak tanımlanıyor.
Araştırma, ABD'de neonatal yoksunluk sendromu görülen bebeklerin sayısının 2000-2009 yılları arasında 3 katına çıktığını ve 2009 yılında 13 bin 539 bebeğin neonatal yoksunluk sendromuyla dünyaya geldiğini gösterdi.
Michigan Üniversitesi'nin araştırması ayrıca, ABD'deki afyon türevi uyuşturucular kullanan annelerin sayısının da son on yıl içinde 5 kat arttığını ortaya koydu.
Araştırma ekibinin başı Michigan Üniversitesi'nden Dr. Stephen W. Patrick, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'deki hükümete bağlı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri adlı kuruluşun son 10 yıllık süreyi kapsayan son raporunda, ABD'de afyon türevi ağrı kesicilerin satışının 4 kat arttığını gösterdiğine işaret etti.
Patrick, “Yaptığımız çalışma hamilelikte tam olarak hangi uyuşturucunun kullanıldığını ortaya çıkarmaya yeterli olmasa da şunu çok iyi biliyoruz ki bu sınıftan uyuşturucuların kullanımı son on yıl içinde 5 kat arttı ve bu da bebeklerde daha yüksek oranlarda neonatal yoksunluk sendromu görülmesiyle uyuşuyor” dedi.
ABD'de afyon türevi uyuşturucuların kullanımının “neredeyse bir salgın haline geldiğine” dikkati çeken Patrick, afyon türevi ağrı kesicilerin kullanımının sınırlandırılmasını istedi.
Neonatal yoksunluk sendromu, bebeklerde doğumdan sonraki ilk 72 saat içerisinde ortaya çıkan, huysuzluk ve sinirlilik, kasılmalar, kusma, diare, terleme ve sık soluklanmayla kendini belli ediyor ve ani bebek ölümüne yol açabiliyor.