Güncelleme Tarihi:
Mesajda şöyle denildi:
"Kistik fibrozis hastalığı beyaz ırkta sık görülen genetik bir hastalık. Ailevi geçiş gösteren bu hastalık en önemli etkilerini akciğer ve sindirim sistemi üzerinde gösterir. Kistik fibrozis hastalığı doğduklarından beri yeterli kilo alamayan, yağlı dışkılıyan, sık bronşit ve zatüre geçiren, terle çok tuz kaybeden; daha ileri yaşlarda bu bulguların yanında bronşlarında genişlemesi olan ve devamlı balgam çıkaran çocuklarda ve erişkinlerde düşünülmelidir.
KİSTİK FİBROZİS NEDİR?
Kistik Fibrozis kalıtsal (ailevi geçiş gösteren) bir hastalıktır. Doğumdan itibaren birden çok organımızı etkileyerek bu organlarda fonksiyon (işlev) bozukluklarına yol açar.
AKCİĞER TEMİZ VE SAĞLAM KALIR
Kistik fibroziste esas olarak etkilenen organlarımız dış salgı bezlerinin bulunduğu organlarımızdır. Akciğer, pankreas, barsak, ter bezleri dış salgı bezlerinin en çok yer aldığı organlardır. Normalde dış salgı bezlerinin ince ve akışkan salgısı vardır. Bu salgılar ile akciğerlerin temiz ve sağlam kalması sağlanır; toz ve yabancı cisimler, mikroplar bu akıcı salgı ile atılabilirler. Kistik fibrozisli hastalarda ise bu salgıların kıvamı artmış olup, akcı özelliğini kaybederler.
Bu sebeple kistik fibrozisli hastaların balgam çıkarması güçleşmiştir. Küçük hava yollarının balgamla tıkanması sonucu akciğer rahatsızlıkları oluşur (öksürük, hırıltı, zatüre, bronşit gibi). Pankreas denilen organımız ağızdan alınan besin maddelerinin sindirilerek vücuda yararlı hale gelmesini sağlayan dış salgılar (enzimler) salgılarlar.
BESİNLER SİNDİRİLEMİYOR
Kistik fibrozisli hastaların büyük çoğunda bu salgıların hastalık nedeniyle salınamaması veya kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle bağırsaklara akamaması sonucu alınan besinler sindirilemez. Bol miktarda, kötü görünüşlü-yağlı, fazla sayıda, pis kokulu dışkı oluşur, hastalarda karın şişliği ve gaz oluşur, tedavi edilmezse yeteri kadar kilo alamaz ve büyümeleri geri kalır.