Güncelleme Tarihi:
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehtap Gürbüz Aslan, “Aile hekimeri arasında en az bir kez sözel şiddete maruz kalmayan tek bir hekim yok. Hasta ve yakınları en sık usulsüz (yasa dışı) taleplerini karşılamadığımız için hakaret ve darp ediyor” diye konuştu.
"GEREKSİZ ANTİBİYOTİK İÇME ZARARLI"
69 yaşındaki hasta 14 Mart günü ilaç yazdırmak üzere, Tekirdağ Şarköy Cumhuriyet Sağlığı Merkezi’ne geldi. Dr. Leman Okul’un (33 yaşında ve 8 yıllık hekim) verdiği bilgiye göre, hastanın istediği ilaçlardan ağrı kesici ve kas gevşeticiyi yazdı. Hastanın istediği ilaçlardan biri de antibiyotikti. Sağlık bakanlığının talimatı doğrultusunda, gerekmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Okul, reçete etmeyi reddetti. Sinirlenen hasta, elindeki boş ilaç kutusu ve kimliğini Dr. Okul’un yüzüne fırlatarak, “İlacı kendim aldım. Ayağım ağrıdıkça, içiyorum. Uzatma yaz” diye ısrar etti. Kapıyı açarak hastadan dışarı çıkmasını istedim. Dr. Okul, “Gereksiz içme, zararlı diye anlatmaya çalıştım. ‘Yazmak zorundasın, vergilerimle, paramla burada çalışıyorsun’ diye hakaret etti. Kolumdan tutarak duvara savurdu” diye anlattı. Dr. Okul, Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod(Sağlık Bakanlığı Şiddet Hattı) verdi ve polis çağırdı. Olay adliyeye intikal etti.
“KASABA GİDİP, ELMA YOK DİYE DÖVMEK GİBİ”
Sadece Dr. Okul değil pekçok aile hekimi şiddete maruz kalıyor. Hasta ve yakınlarının usulsüz talepleriyle her gün birkaç kez karşılaştıklarını anlatan Dr. Aslan, şunları söyledi:“Her aile hekimi haftada 1-2 kez usulsüz talepleri reddettiği için sözel şiddete uğruyor. Yasal olarak karşılamamız mümkün olmayan misafir hastalar için ilaç raporu istenmesi, aile fertlerinin ilaçlarını yazdırmak, eczaneden satın aldıkları ilaçların parasını SGK’dan alabilmek için bize recete ettirmek, gereksiz yere antibiyotik yazdırmak sık karşılaştığımız talepler. Diş hekimlerinin veya başka doktorların yazdığı ilaçları bize reçete ettirmek istiyorlar. Biz neden başka doktorların yazdığı ilaçların sorumluluğunu alalım? Bir sorun çıkarsa yasal sorumlu imza atan olarak biz oluruz. Çocuklarını alıp memlekete gidecekler gelip rapor istiyor. En son çocuğu riskli grupta olan ve kardiyoloğun takip ettiği bir hasta çocuğun sporcu lisansı için annesi ısrarla sağlık raporu talep etti. Bizim yapamayacağımız şeyleri istemelerini ve yerine getirmeyince kızmalarını kasaba gidip, elma yok diye dövmeye benzetiyorum.”
ŞİDDET UYGULAYANA VERİLEN CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Hekimlere yönelik şiddetin giderek arttığına dikkati çeken aile hekimi Dr. Sibel Gören, “Başka ilde yatan hasta için ilaç yazdırmak, işe gitmemek, özel işlerini halledebilmek için hasta olmadığı halde rapor isteyenlerle sık karşılaşıyoruz. İsteklerini yetine getirmeyince de ‘hasta hakları var, ne istersem yapmak zorundasın’ deniyor” dedi. Uğradığı şiddet ve hakaret nedeniyle iki hasta ve yakınını mahkemeye verdiğini belirten Dr. Gören, “Davalarımdan birinde bir kadın, soğuk algınlığı geçiren çocuğu için antibiyotik istedi gerekli olmadığı için yazmadım. Bu kez eşi için mantar ilacı istedi. Görmeden yazamayacağımı söyleyince yapmadığı hakaret kalmadı. Dava ettim, 7 bin lira ertelemeli para cezası aldı. Ağır vasıta ehliyet için rapor almaya gelen birini sevk ettiğim için şiddete uğradım. Onu da polise şikayet ve dava ettim. Sonra ifadesini alan karakoldan beni arayarak, ‘dikkat edin orayı (aile sağlığı merkezi) basacağını söylüyor’ diye uyardılar. Maalesef cezaların caydırıcılığı yok. Bizimse moralimiz çok bozuk” diye konuştu.
CEZASIZ KALMIYOR
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu avukatı Taner Üzüm’den aldığımız bilgiye göre, hekime hakaret davalarında 3 aydan bir yıla hapis cezası var. Fiziksel şiddet uygulanmışsa, 1 yıldan 7 yıla hapis cezası taktir edilebiliyor. Eğer cinayet söz konusu ise 25 yıldan, ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar ceza verilebiliyor.
3.5 YILDA YAKLAŞIK 39 BİN HEKİM ŞİDDETE UĞRADI
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 14 Mayıs 2012-09 Mart 2015 tarihleri arasında, sağlık çalışanları toplam 31 bin 767 kez Beyaz Kod verdi. Yani şiddete uğradı. Bu başvuruların 10 bin 945’i fiziksel, 20 bin 822’si ise sözlü saldırı şeklinde gerçekleşti.