61. Verem Eğitim haftası

Güncelleme Tarihi:

61. Verem Eğitim haftası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 10:21

Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, verem hastalığının toplum sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Veremin tüm ölüm nedenleri arasında ilk on hastalık içinde yer alması tanı ve tedavi çalışmalarındaki yetersizliği gösteriyor” iddiasında bulundu.

Koçoğlu, 61. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de verem savaş çalışmalarında son 1-2 yıldır olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, “verem hastalarının büyük kısmının genç olmasının, bulaşmanın yaygınlığını göstergesi” olduğunu kaydetti.

Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılmasından memnun olduklarını belirten Koçoğlu, “Verem savaş çalışanları, işbirliği yapmayan uyumsuz hastalar karşısında çaresiz kalıyor. Bu hastaların, hastanelerde zorunlu bir şekilde yatırılarak tedavi edilmesi gerekiyor” dedi.

Koçoğlu, verem ve AIDS'in yaygın görüldüğü ülkelerden gelen kaçak göçmenlerin ciddi tehdit oluşturduğuna dikkati çekerek, göçmenler, işbirliği yapmayan ve ilaca dirençli hastalar için takip ve tedavi protokollerinin bir an önce hazırlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin her tarafında Ulusal Verem Kontrol Programlarının örnek uygulamasının yapılması gerektiğini ifade eden Koçoğlu, şunları kaydetti:

“Bugün bu noktaya geldiğimiz söylenemez. Çocuk ve göğüs hastalıkları uzmanlarının birçoğunun standart tanı ve tedavi kurallarına uymadığını üzülerek gözlemliyoruz. Aile hekimliğine geçilen illerde de verem kontrolündeki belirsizlikler sürüyor ve bu illerdeki tecrübeli personel maddi nedenlerle dispanserlerden ayrılıyor. Bu durum verem kontrolünü ciddi şekilde etkiliyor. Bu illerde Verem Kontrol Programı'nın durumu netleştirilmeli, aile hekimlerinin eğitiminin yanı sıra deneyimli personelin verem savaş dispanserlerinden ayrılmaması için önlemler alınmalıdır.”

Koçoğlu, Dernekler Kanununda yapılan değişikliklerden sonra Verem Savaş Dernekleri'nin gelir kaynaklarının azaldığını ve birer birer kapandıklarını belirterek, “Yoksul hastaların ve ailelerin kontrole gelip gidebilmeleri ve DGT'nin teşviki açısından büyük önem taşıyan bu yardımların başka kaynaklardan ikamesi gerekmektedir” dedi.

Koçoğlu, verem savaşında yönetim zaafı ve hatalarının, verem hastalığının artmasına, dirençli olguların çoğalmasına ve bulaşmanın sürmesine yol açtığını öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!