Güncelleme Tarihi:
Elif'in ameliyatı için robotik cerrahi kullanıldı. Robotun kurulması 10 dakika, ameliyatı ise sadece 3 dakika sürdü. Hiç kesi yapılmadı ve saatler içerisinde yine anne sütü emmeye devam edebildi.
AMELİYATTAN BİRKAÇ SAAT SONRA YEMEK YENİLEBİLİYOR
Ameliyatı gerçekleştiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Fatma Tülin Kayhan robotik cerrahinin hem hasta hem de cerrahi ekip açısından klasik yöntemlere
nazaran olağanüstü faydaları olduğunu belirtti. Kulak Burun Boğaz dışında diğer birçok alanda da kullanılan ve NASA'nın geliştirdiği robotik cerrahi teknolojisinin avantajlarını Dr. Kayhan şöyle sıraladı:
- Hastalar saatler içerisinde konuşmaya ve yeniden yemek yemeye başlıyor
- Kesik olmadığı için çok daha kısa sürede iyileşme yaşanıyor
- Yara ve ameliyat sonrası enfeksiyon riski neredeyse yok denecek kadar az
- Daha az doktorla, daha kısa sürede yapılıyor.
DÜNYADA 3 BİN TÜRKİYE'DE 15 ADET
Dil kökünde bulunan iyi huylu kitle alınan Elif bebek sağlığına kavuştu ancak bu yöntem daha birçok rahatsızlıkta da kullanılabiliyor.
Dr. Fatma Tülin Kayhan dil, bademcik, boğaz ve benign ile malign hastalıklarında da robotik cerrahi ile ameliyat yapıldığını belirtti.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA onalı robotlardan Türkiye'de 15, dünyada ise 3 bine yakın bulunuyor. En önemlisi Türkiye'deki 15 robotun 2'si Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde. Hastane müdürü Dr. Yaşar Doğan robotik cerrahinin daha çok kullanılmasını, hastaların da robotik cerrahiyi daha yakından tanımasını hedeflediklerini açıkladı.
Dil, bademcik ve boğaz bölgesindeki kanserlerde de kemoradyoterapiye kıyasla TORC ile yapılan ameliyatların yan etkisinin daha az olduğu belirtiliyor.