Güncelleme Tarihi:
Samsun’un Bafra ilçesinde halkın dikkatini çekmek için, Bafra Altınkaya Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Naim Okay önderliğinde öğrencileri tekel caddesinde etkinlik düzenledi. Anadolu Lisesi öğrencileri, İngilizce öğretmeni Naim Okay ile beraber bedensel ve görme engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları hissettirmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, anlamlı bir etkinliğe imza attı. Bafra Tekel caddesinde gerçekleştiren etkinlik yoğun ilgi gördü.
ENGELLİ BİR BİREYİN YALNIZ DOLAŞMASI ÇOK ZOR
Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi yönetim kurulu üyesi de olan İngilizce öğretmeni Naim Okay yaptığı basın açıklamasında, ”Engelli bir bireyin yalnız bir yere gitmesi, sosyal faaliyette bulunması çok zor. Bu konuda, herkese görev düşüyor. Toplum engellilerle ne kadar çok empati kurarsa, yaşadıkları zorluklar ve engeller o kadar azalır. Öğrencilerimle amacımız bugün bu empatiyi kurmalarını sağlamak. "Bizimle Beş (5) Dakika Empati Kurar mısınız?" adlı etkinlik sağlıklı insanları tekerlekli sandalyeye oturmalarını sağlayarak, bedensel engelli bireylerin, göz bantlarını takarak ise görme engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları empati kurarak, anlamayı amaçladı.” dedi.
5 DAKİKA TEKERLEKLİ SANDALYEYE OTURTULDULAR
Emrullah Çoban, Sakine Çakır ve Berna Kutlu adlı öğrenciler, 5 dakikalığına da olsa tekerlekli sandalyeye oturup , caddede ilerlemeye çalıştığını ancak engelli insanların yaşamlarının düşündüğünden çok daha zor olduğunu anladığını söylediler. Görme engellilerin yolda yürürken yaşadığı zorluklara ve sorunlara dikkat çekmek için gözleri kapatılan Emrullah Çoban görme engelli insanları daha iyi anladığını ve artık onların en büyük yardımcısı olacağını ifade etti.
Türkiye Sakatlar Derneği Bafra Şubesi Başkanı Murat Ceylan ise ”Yaşama sevinci olan bir insan mutlu olur. Ancak engelli bir bireyin yaşama sevinci olsa dahi onu mutsuz eden karşısına çıkan engeller var. Toplum kendisini bizim yerimize koyarsa, engelsiz bir Bafra'yı oluşturmuş oluruz." diye konuştu. Bafra Görme Engelliler Derneği Başkanı Seyfi Deli ise “Görme engelli bir kişinin yaşadığı en önemli sorun, gözlerinin görmemesi değil, toplumun görme engellilerle ilgili yanlış anlayış, ön yargılar ve fırsat eşitsizliğidir. Görme engelliler toplumla kaynaşmak ve günlük yaşamlarını sürdürürken bağımsız ve özgür koşullara sahip olmak istiyor.” şeklinde konuştu.
Dernek Başkanları Murat Ceylan ve Seyfi Deli, kendi sıkıntılarını dile getiren, Bafra Altınkaya Anadolu Lisesi öğretmeni Naim Okay ve öğrencilerine bu duyarlı etkinliklerinden dolayı teşekkür ettiler.
BİR DAKİKA BOYUNCA GÖZLERİNİ KAPATTILAR
Malatya İnönü Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Kulübü üyesi öğrenciler, görme engellileri daha iyi anlamak ve destek olmak amacıyla gözlerini bir dakika kapatarak yürümeye çalıştı.
İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Kulübü üyesi öğrenciler, görme engellileri anlamak amacıyla kampüs içinde engellerle dolu bir yürüyüş parkuru oluşturdu. Engelli olarak yaşayabilmenin zorluğuna dikkat çekerek empati yeteneğini geliştirmek için öğrenciler gözleri bandajla bağlı olarak baston yardımıyla yürüyebilmek için çaba harcadı. Daha sonra yoldan geçen öğrenciler, görme engellilerin yerine geçip, aynı şekilde yürümeye çalışmalarını istedi. Bu talebi kabul eden vatandaşların, gözleri kapalı halde yürümeye çalışırken ve engellerle karşılaştıklarında zorlandıkları gözlendi.
Türkçe öğretmenliği bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmet Arıkan, engelli yolunda yürümenin zorluğuna değinerek "İnsanlar, görme engellileri bazen anlayamıyorlar. Bu etkinlikle onların neler yaşadığını bizzat görme fırsatı bulduk. Günlük hayatta her zaman karşılaştığımız görme engellilerini anlama adına ve biraz dahi olsa onların yerine kendini koyma adına çok anlamlı ve çok güzel bir etkinlik oldu." dedi.
Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Fatih Atay da karanlıkta kalmanın insanın karşılaşabileceği en ciddi sorun olduğunu dile getirdi. İnsanın gün içindeki en önemli duyu organının gözler olduğunu ifade eden Atay, "Gözlerin işlevsizleşmesi insan hayatında ki her şeyi manasızlaştırıyor. Kısa bir zaman dilimi de olsa görme engellileri anlamak engellilik bilinci için önemli. Engellileri hepimizin daha iyi anlaması gerekiyor." diye konuştu.