Güncelleme Tarihi:
Morbid obezite kişilerin en basit hareketlerini bile kısıtlayan ve kişide çeşitli tıbbi rahatsızlıklara yol açan ciddi riskleri olan bir rahatsızlıktır. Aşırı kilo, kişilerde özellikle şeker hastalığına, yüksek tansiyona, uyku apnesine, reflü hastalığına, kireçlenmelere ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Ancak unutulmamalıdır ki her aşırı kilo morbid obezite olarak nitelendirilmez. Morbid obezite teşhisi hem vücut kitle indeksi hesaplaması ile çeşitli tıbbi testler yapılarak tespit edilir. Yapılan bu testlerin sonucunda kişinin vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde ise veya kişi olması gereken kilosunun 45 kilo daha üzerinde ise obezite teşhisi konulabilir. Ardından obezitenin kişide neden olduğu diğer tıbbi rahatsızlıkları tespit etmek için kontrollere başlanır.
ÖNCE CERRAHİ OLMAYAN TEKNİKLER İLE KİLO VERİLMELİDİR
Aşırı kilolardan kurtulmak için öncellikle alanında uzman bir diyetisyen ve egzersiz uzmanlarından destek alınmalıdır. Uzmanlardan alınan desteğe rağmen kilo vermede başarılı olunamamışsa ya da çok az oranlarda verilip ilk fırsatta geri alınıyorsa cerrahi tekniklere başvurulmalıdır.
AŞIRI KİLOLARDAN KURTULMAK İÇİN HANGİ CERRAHİ TEKNİKLER KULLANILMALIDIR?
Bariatrik cerrahi, morbid obezite cerrahisinde genellikle mide hacminin küçültülmesi ya da emilimin azaltılması yoluna gidilir. Obezite cerrahisinde laparoskopik ya da robitik cerrahi tekniklerinden faydalanılır. Bir iki dikişlik kesinin içerisinden sokulan mikro görüntüleme aletleri aracılığı ile görüntü büyük bir ekrana yansıtılır. Operasyon sonrasında açık cerrahiye göre çok daha az ağrı hissedilir. Mide küçültme cerrahisinde midenin hacmi küçültülür, açlık hissini azaltmak için hormonları harekete geçiren ghrelin kısmı da alınır, midenin emilimi azaltılır. Cerrahi teknikler ile mide hacminin % 85'i cerrahi operasyon ile bölünerek alınır. Bu operasyon sırasında mide sinirleri ve mide kapakçığına dokunulmaz, yani mide normal fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam eder.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar
Laparoskopik cerrahi teknik yani kapalı teknik ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında iyileşme süreci kısalır. Ameliyatın ardından hasta normal yaşantısına daha çabuk döner. Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın ayrıntılı sağlık kontrolleri yapılır. Endoskopi, ultrasonagrafi, kan tahlilleri ve metabolik değerlendirme testleri yapılır. Ardından hasta ameliyata alınarak laparoskopik veya robotik görüntüleme tekniği ile ameliyat edilir. Operasyondan sonra kilo verme yaklaşık 2 yıl boyunca düzenli olarak devam eder. Hastanın % 50 ile % 80 oranında kilo vermesi sağlanabilir. Morbid obezite tedavisinde aşırı kilosu olup da veremeyen hastalarda uzun süreli kilo vermede bariyatrik cerrahi en etkili yöntemdir. Unutmamak gerekir ki obezite tedavisi ile birlikte hastanın diyabet, tansiyon, kolesterol ve uyku apnesi gibi hastalıklarda da aynı oranda bir iyileşme sağlanabilir.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.