Güncelleme Tarihi:
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Bilimler Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilay Çöplü, "toplumda kendi kendine ilaç ve özellikle antibiyotik kullanım sıklığı ve akılcı olmayan kullanım nedenleri"ni belirlemek üzere yaptığı araştırma çerçevesinde 8 ilde 4 bin 167 kişiyle görüştü.
Araştırmada, toplumun yarısına yakınının son bir yılda, yüzde 38'inin son bir ayda kendi kendine ilaç kullandığı, yüzde 25'inin evde gerekli olur diye ilaç bulundurduğu, yüzde 17'sinin hekimden antibiyotik yazmasını talep ettiği, yüzde 26'sının da kendi kendine hekim önerisi dışında antibiyotik kullandığı tespit edildi.
40 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER KENDİ KENDİNE ANTİBİYOTİK KULLANIYOR
Kendi kendine antibiyotik kullananların "hekime gitmeye vakti olmadığı, muayene ve tetkik ücreti vermek istemediği, daha önce benzer durumda hekimin vermiş olduğu ilacı kullandığı" gerekçelerini sıraladığı saptanan araştırmada, kendi kendine antibiyotik kullanımının 40 yaş üzerindeki erkeklerde, ortaokul ve üzerinde eğitimi ve hane halkı geliri 2 bin lira üzerinde olanlarda istatistiksel olarak anlamalı biçimde daha fazla olduğu belirlendi.
Uygunsuz antibiyotik kullanımının direnç gelişmesine ve ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu ifade edilen araştırmanın sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:
"Türkiye temsilinde yapılan bu çalışmada, her 5 kişiden 3'ünün son bir yıl, 4 kişiden 1'inin son bir ay içinde antibiyotik kullanması ve aynı sıklıkta hekim önerisi dışında antibiyotik kullanılması, ülkemizdeki ilaç ve özellikle antibiyotik kullanımı politikalarının yeniden gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Araştırma ayrıca, toplum, hekim, eczacı eğitimi ve yasal kısıtlılıklarla ivedilikle başta antibiyotikler olmak üzere kendi kendine ilaç kullanımın önüne geçilmesi gerektiğini göstermektedir."