4 yaşındaki çocuğa açık kalp ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

4 yaşındaki çocuğa açık kalp ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 12:45

Diyarbakır'da ilk kez, 4 yaşındaki bir çocuk, özel bir hastanede yapılan açık kalp ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

4 yaşındaki Edanur Ayaz'a yapılan açık kalp ameliyatı Özel Veni Vidi Hastanesinde gerçekleştirildi. Kalp ve damar cerrahı Op. Dr. Fikri Kutlay, Diyarbakır'da bir çocuğa açık kalp ameliyatının ilk kez hastanelerinde yapıldığını söyledi.

Bir süre önce morluk ve nefes darlığı nedeniyle yakınları tarafından hastaneye getirilen 4 yaşındaki Edanur Ayaz'a tetkikler yapıldığını belirten Kutlay, araştırmalar sonucunda kalp karıncıkları arasında delik olduğunu tespit ettikleri hasta için ameliyat kararı verildiğini söyledi. Kutlay, şöyle dedi:

“Hastayı Kalp Cerrahı Op. Dr. İlksen Söyler ile birlikte hemen ameliyata alarak, karıncıklar arasındaki deliği, suni yama yaparak kapattık. Ayrıca sağ kalp çıkış yolundaki darlık ve darlığa sebep olan kaslar, doğal yama ile genişletilerek düzeltildi. Bu açık kalp ameliyatını bir çocuğa Diyarbakır'da ilk kez biz yaptık. Yaklaşık 3.5 saat süren ameliyatın sonunda hastamız sağılığına kavuşmuştur.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 10 bin doğumsal kalp hastası bebek doğmaktadır. Buna mavi hastalık da denilmektedir. Akraba evliliği, diyabetik anne ya da hamileliğin erken evrelerinde enfeksiyona bağlı sebeplerle açığa çıkan bu hastalık artık günümüzde ileri kardiyolojik yöntemler ve ameliyatlar ile tedavi edilmektedir.”

Kutlay, bu tür bir hastanın yaşama şansının da yaklaşık 10 yıl olabildiğini sözlerine ekledi.

Baba Musa Ayaz ile anne Garip Ayaz, çocuklarının sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek, doktorlara teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!