Güncelleme Tarihi:
Edirne'de yaşayan 53 yaşındaki Güngör Kıvcı, 4 ay önce karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede ince bağırsağının pıhtı nedeniyle tıkandığını ve büyük kısmının çürüdüğünü öğrendi. Kıvcı'nın bağırsağının çürüyen kısmı ameliyatla alındı ancak bir süre sonra bağırsakta yeniden çürüme meydana geldi. İkinci bir operasyon geçiren Kıvcı'nın bağırsağı 35 santimetreye kadar kısaldı.
Sadece damardan beslenebilen 2 çocuk babası Kıvcı'ya ince bağırsak nakli yapılmasına karar verildi. İnce bağırsak naklinin nadiren gerçekleştirilmesi üzerine internetten araştırma yapan aile, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde ince bağırsak uzatma operasyonu yapıldığını öğrendi.
Bunun üzerine Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvuran Kıvcı, yapılan tetkiklerin ardından operasyona alındı. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile Kıvcı'nın 35 santimetre olan ince bağırsağı, 100 santimetreye uzatıldı.
AĞIZDAN BESLENMEYE BAŞLADI
Ameliyatın ardından hızla sağlığına kavuşan Kıvcı, ağızdan beslenmeye de başladı. Daha önce damardan beslendiği için hızla zayıfladığını ancak ameliyattan sonra zayıflamanın durduğunu anlatan Kıvcı, adeta hayata yeniden başladığını kaydetti.
"AMELİYAT OLMASAYDI 6 AYDAN FAZLA YAŞAMAZDI"
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Erdoğan da hastanın ince bağırsağının tamamına yakınının önceki operasyonda çıkarıldığına dikkati çekti. Normal uzunluğu 3-3,5 metre olan bağırsağın 35 santimetreye kadar kısaldığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Hastanın kalan bağırsağına uçurtma kuyruğu gibi 2 santimetrelik aralıklarla kesiler atarak 100 santimetreye kadar uzattık. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü. Hastamız yoğun bakımda bir gün bile yatmadı. İnce bağırsağın olmaması, hayatla uyuşmuyor. Hasta, bağırsağının yüzde 75'inden fazlasını kaybettiği zaman hayata tutunamıyor. Güngör Bey bu ameliyatı olmasıydı 6 aydan fazla yaşama şansı olmaz, bu bu süreyi de hastanede geçirirdi. Şimdi tamamen ağızdan besleniyor. Birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz. Bir ay sonra da katı gıdalarla beslenmeye başlayacak."
"STEP" adı verilen yöntemin dünyada 200 civarında kişiye yapıldığının bilindiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de ise daha önce 5 hastaya bu ameliyatı yaptığını ve bütün hastaların sağlıklı şekilde hayatlarını sürdürdüğünü bildirdi.