20 yıl sonra hapishaneler açılacağına....

Güncelleme Tarihi:

20 yıl sonra hapishaneler açılacağına....
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 19:09

Psikiyatrist Prof. Dr. Nermina Kraviç “20 yıl sonra hapishaneler açılacağına şimdi psiko destek merkezleri açılsın” dedi.

Haberin Devamı

Psikofarmakoloji Derneği’nin düzenlediği 9. Uluslararası Pisikofarmakoloji Kongresi ve 5. Uluslararası Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu yurt içi ve yurt dışı 600 psikiyatristi bir araya getirdi.

Kongreye Bosna’dan katılan Prof. Dr. Nermina Kraviç hergün görmeye alıştığımız hatta mendil satın aldığımız Suriyeli mülteci çocukların 10-20 yıl sonra gelecekleri yetişkin hallerinde yaşanacak sorunlara parmak bastı. Kraviç savaş ve ölümü görmüş, yaşadığı yeri değiştirmek zorunda kalmış ve çalışmaya zorlanmış bu çocuklara yaşadıkları travmalar nedeni ile psikiyatri merkezlerince destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Destek verilmemesi halinde ise bu çocukların yaşadıkları depresyon anksiyete kaygı bozukluklarının yerleşeceği için mutsuz ve sorunlu yetişkinler olacağını anlatan Kraviç yaşadıkları toplumları da bekleyen büyük sorunların olabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘20 yıl sonra hapishane açılacağına şimdi psiko destek merkezleri açılsın’

Mülteci anne ve çocuklara destek verimesinin önemini vurgulayan Kraviç ‘ Aksi halde davranışlarda ileri aşamalarda bozulma ve şiddete yönelme olabilir. Bozukluklar giderilimezse travmalar daha komplike hale gelebilir. Çok sayıda psiko destek merkezi açılmazsa devam eden 10-20 yıl içinde belki de hapishaneler açılması gerekebilir’ diye konuştu.

Kraviç Bosna’da Tuzla Üniversitesi’nin savaşın bitmesini beklemeden psiko destek hattının sağlandığını erkek nüfusunun ciddi bölümünü savaşta kaybeden ülkede özellikle annelere ve çocuklara verilen destekle toplumun ayakta tutulduğunu anlattı. Bosna savaşı sırasında göç eden ve mülteci durumuna düşen çocukları evlerine döndüklerinde anne ve babaları ya da yakınları ölmemiş olsa dahi ağır depresyon, ankisiyete bozuklukları kaygı bozuklukları yaşadıklarını ve yetişkin olduklarında bile bu sorunların devam edebildiğini tespit ettiklerini aktardı.
Mülteci çocukların ülkelerine dönmelerinin de sanıldığı kadar olmayacağının da altını çizen Kraviç, ‘ Ülkelerinde onları bekleyen bir cennet olmayacak. Güzel anılarının yerlerini savaş yıkımlarının aldığını görecekler. Hiç bir çocuk savaşı görmemeli diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!