Güncelleme Tarihi:
İngiltere Meteoroloji Ofisi, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük iklim araştırmasına imza attı. Küresel ısınmayı baz alarak ilk kez yapılan iklim tahmini çok güçlü bir süper bilgisayar kullanılarak gerçekleştirildi. Atmosferden ve okyanuslardan alınan sıcaklık verileri, 1980 ve 1990’daki verilerle birlikte bilgisayar yüklendi. Daha sonra bu veriler baz alınarak yükselen sıcaklık trendi bulundu ve geleceğe yönelik bir iklim modeli oluşturuldu. Araştırmanın sonuçları dün İngiliz basınında geniş yer aldı. Buna göre,
1998 yılında dünyada hava sıcaklıkları ortalaması yıl geneline bakıldığında 14.54 dereceyle rekor bir düzeye ulaşmıştı. 2003 yılında ise Avrupa’da 35 bin kişi sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Son yapılan tahminlere göre dünya bu rekorları da çok yakın bir gelecekte geride bırakacak. Yani havalar daha da ısınacak.
Bilgisayar simülasyonu 2010 yılında 1998’deki sıcaklık rekorunun kırılma ihtimalinin yüzde 50’inin üzerinde olduğunu gösterdi.
Artık geri dönüş yok
Önümüzdeki 2 yıl boyunca sıcaklıklarda düşme beklenmiyor. Her iki yılın da bu yıl yaşanan iklim koşullarıyla benzerlik göstereceği tahmin ediliyor.
2009 yılından itibaren sıcaklıklar aniden ve sürekli yükselmeye başlayacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ortalama ısısı 0.3 derece yükselecek.
2014 yılı ve sonrasında ise cehennem sıcakları bizi bekliyor. Yeni sıcaklık rekorları kırılması olasılığı her geçen yıl biraz daha artacak.
Araştırmanın başında bulunan İngiliz meteoroloji uzmanı Doug Smith, şimdiye dek küresel ısınmayla ilgili yapılan araştırmalarda hep bilim adamlarının “2100 yılında dünya nasıl olacak” sorusuna yanıt verdiğini, kendilerinin ise çok daha yakın geleceğe bakmak istediklerini söyledi. Smith, “100 yıl sonra inşaatı bitecek bir projeyle kimse ilgilenmez. Ama 5 yıl sonrası herkesi ilgilendiriyor” dedi.
“Yarabbim sıkıntıdayız, halimiz malum”
Dün Ankara Müftülüğü’nün çağrısı üzerine ’çoluk, çocuk tüm mahlukat’ camilerde yağmur duasına durdu. Kocatape Camii’nde duayı okutan imam, Hazreti Muhammed döneminde de yağmur duasına çıkıldığını belirterek, şu duayı etti: “Yarabbi bizler sıkıntıdayız, halimiz sence malumdur. Bizlere acı, merhamet eyle. Bize yardım eden, içimize ferahlık veren, her tarafı kaplayan, her tarafa akıp giden, her tarafı sulayan rahmeti bol bir yağmur ihsan eyle. Yarabbi bizi yağmurla sula. Kırlarda hayvanat şu anda susuz, meyveler kurumuş vaziyete. Irmaklarımız kuruma noktasında, barajlarımızdan sular çekilmekte. Sana el açan şu aciz kullarının ellerini boş çevirme.” Cuma namazını evinin yakınındaki Aksa Camii’de kılan Başbakan Erdoğan da, yağmur duasına katıldı.
Bardakoğlu: Önce tedbir
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Şanlıurfa’da yaptığı açıklamada, “Sadece Türkiye değil, bütün insanlık olarak dünya nimetlerini hoyratça kullandık. Şu anda hoyratça kullanmanın cezasını çekiyoruz. Bütün maddi ve fiziki tedbirlerin alınmasının ardından ellerin semaya açılmasıyla Allah’tan yardım istenmesi gerekiyor. Ne alacağımız tedbirin yerine dua geçer, ne duanın yerine tedbir geçer. Ne de tasarruf edilir. Bunlar birbirine alternatifi değildir. Bir arada başarmamız gereken şeylerdir” dedi.