Turan GÜLTEKİN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 15:02
İZMİR Valiliği tarafından yetiştirme yurtlarında barınan çocukların koruyucu bir aile tarafından bakılmasına yönelik olarak başlatılan kampanyada büyük başarı elde edildi. Kampanyanın ilk üç ayında 102 çocuk koruyucu aile yanına yerleştirildi.
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı bakımevleri ile yetiştirme yurtlarında kalan çocukların psikiatrik ve ruhsal sorunlarının çözümü için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiatrisi Ana Bilim Dalı ile ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında ptokol imzalandı.
Protokolün imzalanması için İzmir Valiliği’nde düzenlenen törende konuşan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na ait yurtlarda çocuklara hizmet verildiğini, ancak verilen hizmetin kalitesinin yüksek olmasının bile yuva sıcaklığını sağlamadığını söyledi. Çocuklara yuva sıcaklığının verilmesi amacıyla koruyucu ailelik kavramını geliştirmek için nisan ayı sonunda kampanya başlattıklarını ifade eden Vali Kıraç, “Bu tür çocuklara ortak sosyal bir sorumluluk ile yaklaşılması gerekiyor. Sosyal hizmetler görevlileri her ne kadar 24 saat esasına göre ve bütün şefkatlerini vererek işlerini yapsalar dahi bu aile sıcaklığını vermiyor.
Bu amaçla özellikle çocuk yuvalarında barındırılan çocuklar için bir çağrı yapıp koruyucu aile aradığımızı söylemiştik. Önümüze de yıl sonuna kadar 150 hedefini koymuştuk. Ancak daha üç ay olmasına karşın şu an 102 çocuğumuzu koruyucu aile yanına yerleştirdik. Yıl sonuna kadar hedefimizi tutturacağımızı ümit ediyorum. İzmir’de bulunan çocuk yuvalarındaki mevcut ortalama 75 olduğunu düşünürsek bu hedefe ulaşmak demek iki yuvanın kapatılması demek anlamına geliyor” diye konuştu. Vali Kıraç, koruyucu ailelere 500- 650 YTL arasında aylık bir para ödendiğini, çocuğun engelli olması durumunda bu paranın 1000 YTL’ye kadar çıkabildiğini sözlerine ekledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi ile 2001 yılında Buca Kız Yetiştirme Yurdu’nda bulunan 13-18 yaş grubu kız çocuklarının psikiatrik ve ruhsal sorunlarının giderilmesine yönelik olarak bir protokol imzalandığını anlatan Vali Kıraç, “Bugün bu protokolü beş yıl daha sürdürecek yeni bir protokolü imzalıyoruz. Ayrıca yeni protokol ile 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca geçici ya da sürekli olarak yurtlarda barındırılan çocuklar da yararlanacak. Bu protokolün bir yeniliği de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda bu çocukların bakımıyla görevli olan uzmanlarımızın meslek içi eğitimlerinin de yapılacak olması” dedi. Vali Kıraç, İzmir’de çocukların rehabilitasyonuna ilişkin bir merkezin bulunmadığının, önümüzdeki günlerde bu eksikliği ortadan kaldıracak ve rehabilitasyona ihtiyacı olan çocukları alarak sorunsuz bir şekilde toplum hayatını sürdürebilecek seviyeye getirecek bir merkezin temellerinin atılacağını da sözlerine ekledi.
Maddi olanaksızlıklar yüzünden çocuklarına bakamayarak yuvaya vermek zorunda kalan ailelere yardım yaparak çocukları aile ortamından uzaklaştırmamanın en doğru yöntem olduğunu anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Emin Alıcı ise DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiatrisi Ana Bilim Dalı’nın çocukların psikiatrik sorunlarının çözümü için uzun zamandan beri çaba sarfettiğini söyledi. Prof.Dr. Alıcı, “Sağlıklı bir gelecek için çocuklarımızın sağlıklı olması gerekiyor. Bölümümüz yoğun bir şekilde çalışıyor. Sadece yurtlarda kalan çocukların değil, normal çocukların da zaman zaman psikolojik desteğe ihtiyacı oluyor. Buca Kız Yetiştirme Yurdu’nda yaptığımız çalışmayı bundan sonra da sürdüreceğiz. Çünkü her ne kadar evimizin içinde olmasalar da o çocuklar da bizim çocuklarımız. Toplumun bütün her kesiminin o çocuklara sahip çıkmadan sorunun altından kalkmamız mümkün değil” dedi.