Güncelleme Tarihi:
Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak Mamak aşırı terlemenin cerrahi dışı tedavi yöntemini anlattı. Hiperhidroz ya da yaygın kullanılan adıyla aşırı terleme durumu, kişinin ısı düzenlenmesi amacını aşan miktarda terlemesi olarak tanımlanıyor. Her 100 kişiden 3’ünde aşırı terleme durumu görülüyor. Aşırı terlemenin vücudun tüm bölgelerinde görülebildiğini belirten Aysun Bölükbaşı Mamak, en sık koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanlarının terlediğini; bu durumun kalıtımsal olabildiğini belirtiyor.
HEYECANDAN TERLİYORUZ TERLEDİKÇE HEYECANLANIYORUZ
Kişi heyecanlandığında ve stres altında terleme artıyor. Terleme koltuk altlarında meydana gelen kötü kokunun yanı sıra giysilerin ıslanmasına ve lekelenmesine neden oluyor. Elleri terleyen kişiler için tokalaşmak da büyük sorun oluyor. Ayak terlemeleri hem sağlık sorunlarına, hem de kokuya yol açıyor. Hiperhidroz-aşırı terleme kişiyi psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan olumsuz etkilerken, günlük hayatını güçleştiriyor.
AŞIRI TERLEMENİN NEDENİ ARAŞTIRILMALI
El-ayak terlemelerinin özellikle Japonlarda, dünya genelinden 20 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak “hiperhidrozun tedavisinde ilk önce duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır” diyor. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroid hastalıkları terlemeyi arttırabilir.
aşırı terleme TEDAVİSİ 10 DAKİKA SÜRÜYOR
Aşırı terlemenin tedavisinde en güncel yöntemin botox uygulamaları olduğunu anlatan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına botox iğneleri uygulandığını ve böylece terlemenin 6-9 ay boyunca engellendiğini belirtiyor. Muayenehane ortamında yapılan botox uygulaması yaklaşık 10 dakika sürüyor. Etkisinin kalıcı olmamasına karşın, kolay uygulanabilmesi ve yan etkilerinin çok az olması nedeni ile botox, aşırı terleme tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi olma özelliğini koruyor.