Güncelleme Tarihi:
Avrupa'nın en önemli tıp kongrelerinden biri olan ESHRE yani Avrupa Üreme Kongresi'ne bu yıl Türkiye ev sahipliği yapıyor. Kongrenin yerel başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan ve yurtdışından gelen profesörlerin katılımıyla dün gerçekleştirilen basın toplantısında tüp bebek yönteminden kürtaj ve kısırlık tedavisine kadar birçok bilgi kamuoyu ile paylaşıldı.
"KADINLAR KARAR VEREBİLMELİ"
Prof. Dr. Anna Veiga'nın katıldığı toplantıda kürtaj konusu da soruldu. Üremeyi destekleyen bir kurumda kürtaj ile ilgili açıklama yapılmasını doğru bulmadığını belirten Veiga, "Bu sosyal, hukuki, dini ve hassas bir konu. Embriyo bir insan değil, embriyoyu insan olarak kabul edersek tabii ki kürtaj kabul edilebilir bir şey değil. Ancak kadınların kendi kararlarını verme hakkı olmalı." dedi. Kürtajın merdiven altına inmesinin kadın sağlığını tehdit edeceğini ve iyi şartlarda yapılması gerektiğini belirten Dr. Prof. Veiga, kürtajın doğum kontrolü olarak kullanılmasına da karşı olduklarını belirtti.
3 ÇOCUK ÇOK FAZLA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her ailede en az 3 çocuk tavsiyesi hakkında düşünceleri de sorulan Prof. Veiga, "Üremeyi destekliyoruz, doğru. Ancak 3 çocuk sadece ekonomik bir konu da değil, sosyal imkanlar da önem taşıyor. 3 çocuk çok fazla" dedi.
YİNE OMEGA-3 MUCİZESİ
Şişmanlık ve kısırlık ilişkisini ele alan Prof. Dr. Timur Gürgan ise erkeklerde aşırı kilonun sperm sayısını azalttığını bunun için çiftleri Sağlık Bakanlığı'nın "Obeziteye Hayır" kampanyasına davet ettiğini belirtti.
"Erkeğin yaşı, hayat tarzı, kilosu, stres, genetik yapısı, sigara ve alkol kullanımı sperm kalitesini belirleyerek dölleme yeteneğini etkiliyor. Son yapılan çalışmalarda ideal kilodan uzaklaşarak, kilosu obez kategorisine yaklaşan erkeklerde sperm sayısında azalma ile birlikte spermlerin dölleme fonksiyonlarında düşme olduğu tespit edildi. Özellikle omega-3 içeren bitkisel yağların tercih edilmesi spermde oluşan sorunları gideriyor."
BİR YANDA KÜRTAJ DİĞER YANDA İSTENMEYEN DÜŞÜK
Üreme sağlığının ele alındığı kongrede istenmeyen düşüklere de değinildi. Prof. Dr. Gürgan'ın paylaştığı verilere göre: "Ülkemizde her 100 gebelikten 10 tanesi istenmediği için kürtajla sonlandırılırıyor. Ancak ülkemizde her 100 gebelikten 15-18'i de istenmeyen düşükle sonuçlanıyor. Geç anne olma, aile içi evlilikler, rahim ve yumurtalıklara ait gelişme ve hormon bozuklukları, bağışıklık sistemindeki sorunlar, şişmanlık, sigara, alkol kullanımı, çevresel kirlilik, stres istenmeyen düşük sebebi. Bu sorunlar tüp bebek tedavisinde bile başarı oranını düşürüyor."
HASTALIKLAR ÖNLENEBİLECEK
Prof. Dr. Timur Gürgan yeni bir teknikle bebeğin sadece genetik hastalıklarının tespitiyle yetinmediklerini aynı zamanda embriyonun meme ya da yumurtalık kanserine yakalanıp yakalanmayacağına dair testler yapıldığını da belirtti. Prof. Dr. Gürgan sadece bununla da sınırlı kalınmadığını ve önümüzdeki yıllarda bir anne ya da baba adayının tüm sistemlerine bakıp, doğacak bebeğin ne tür sorunlarla karşılaşacağını görebileceğimizi, bu hastalıkların da engellenebileceği üzerinde çalışmalar yapıldığını söyledi.