Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Yıldız, yeni yapılan ve makalesi henüz yayınlanmayan bir araştırmaya göre egzersiz ile kişilerdeki "kötü genetik mirasın" bile değiştirilebildiğini ve bunun aslında yüz güldürücü bir sonuç olduğunu açıkladı. Diyabetin, obezitenin, tiroid hastalıklarının altında hormonların yattığını ve bu durumun genetik olduğu bilinen bir gerçek ancak egzersizle, hareketli bir hayat sürdürerek hormonları düzene sokmak mümkün.
TÜRK İNSANI SINIFTA KALDI
HASTALIK YOK HASTA VAR
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Metabolizma ve Diyabet Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Sadi Gündoğdu, kolesterolün vücutta olması gerektiğini ama yine de yüksek kolesterolden korkulması gerektiğinin altını çizdi: "Kolesterol faydalı deniyor. Elbette ki vücudun buna ihtiyacı var. Özellikle de iyi kolesterole ve bu iyi kolesterol sadece egzersizle ve Akdeniz tipi beslenmeyle arttırılabiliyor. Ama örneğin bir diyabet hastası mutlaka kolesterolünü bir değerin altında tutmak zorunda. Bu yüzden genele değil kişiye özel tavsiyeler, tedaviler uygulanmalı. Bizim için hastalık yoktur, hasta vardır."
Türkiye'de obeziteye de değinen Prof. Dr. Gündoğdu: Hormonların değişik doku ve organlara taşıdıkları mesajlar aracılığıyla endokrin sistemin metabolizma, üreme,
büyüme, uyku, strese yönelik vücudun tüm işleyişini kontrol ettiğini açıkladı. Gündoğdu, obezite, diyabet, kemik erimesi, metabolizma gibi birçok hastalığın da temelinde endokrinin bulunduğunu kaydetti.
16 ÜLKEDEN KATILIM OLDU
16 ülkede 456 endokrinoloğun katıldığı ve Antalya'da düzenlenen Endobridge toplantısın Ukrayna, Rusya, Azerbeycan, Litvanya, Estonya, Balkan ülkeleri, Ürdün, Yemen, Filistin, İran ve Körfez ülkelerinden uzmanlar katıldı.