Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığından, Türkiye'de 1985'den bugüne kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayısının 11 bin 109 olduğu bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ilk kez 1980'li yıllarda tanımlanan HIV enfeksiyonunun yayılmaya devam ettiği ifade edildi.
AIDS NASIL BULAŞIR?
Hastalığın korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle bulaşabildiği anlatılarak, bu nedenle HIV enfeksiyonunun, erişkinlerin yanı sıra tüm yaş gruplarında görülebildiğine işaret edildi.
Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileriyle bu hastalıktan ölümlerin azaldığı belirtilerek, ilaç tedavisi ile bulaşıcılığın azaldığı, gebelik sırasında uygulanan tedaviyle HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe hastalık bulaşmasının engellenebildiği aktarıldı.
2014'TE 2 MİLYON KİŞİ HIV ENFEKSİYONUNA YAKALANDI
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2014 yılı raporuna göre, dünyada 2014 yılı içinde yaklaşık 2 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı, 36,9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,2 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü istatistiklerine yer verildi.
Türkiye'nin, dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Ülkemizde, 1985 yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayımız toplam 11 bin 109'dur. Vakaların yüzde 75'i erkek, yüzde 25'i kadın olup, yüzde 16,2'si yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubudur.
YÜZDE 52'Sİ CİNSEL YOLLA BULAŞTI
Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında, vakaların yüzde 52'si cinsel yolla bulaşmaktadır. Yüzde 1,9'u bulaşma yolu damar içi madde bağımlılığı olarak bildirilirken yüzde 44'ünün bulaşma yolu bilinmemektedir.
2015 yılı 30 Kasım'a kadar bin 445 HIV, 80 AIDS vakası bildirilmiştir. Bu vakaların yüzde 14,7'si yabancı uyruklu olup, yüzde 83'3 erkektir. 2015 yılında bildirimi yapılan vakalarda; 25-29 ve 30-34 yaş grubunda olanlar diğer yaş gruplarına göre daha fazla sayıdadır."
HİJYENİK OLMAYAN DÖVME VE PIERCING DE RİSK TAŞIYOR
Ayrıca, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azaltmaktadır. Hastalık, virüsü taşıyan kişilerle birlikte oturmak, yemek yemek, aynı iş yerinde çalışmak, aynı okulda okumak, el sıkışmak, tokalaşmak, telefon, kitap, defter gibi araçları, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz."
Açıklamada, Sağlık Bakanlığının etik kurallar ve insan haklarını gözeten yaklaşımlar doğrultusunda ve Dünya Sağlık Örgütü öneri ve uygulamaları takip edilerek, konunun tüm taraflarını kapsayacak bir bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye devam ettiği bildirildi.
Bakanlık açıklamasında virüsle savaşmanın en etkili yolunun ondan korunmak olduğu vurgulanarak "HIV/AIDS hastalığının yayılımının önlenmesi amacıyla toplumda ve yüksek riskli davranışta bulunan gruplarda korunma ve önleme çalışmalarına öncelik verilmesi, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılık ve damgalanmanın önlenmesi, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri, HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz biçimde ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için çalışmalar yürütülmektedir" ifadesi kullanıldı.