SaÄŸlık için yemekle birlikte ÅŸarap için

Güncelleme Tarihi:

Sağlık için yemekle birlikte şarap için
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2004 00:00

Alkolün etkileri kiÅŸiden kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸir. Önemli olan kendi limitlerinizi bilmek ve içerken bazı kurallara dikkat etmektir. ÖrneÄŸin ÅŸarabı yemek yerken içmeniz, kan-alkol seviyenizi daha az yükseltecektir.Åžarabın ve genel olarak tüm alkollü içkilerin saÄŸlık üzerindeki etkileri, sizin içtiÄŸiniz miktara ve içki içme yönteminize baÄŸlıdır. Son zamanlarda yapılan pek çok çalışma sayesinde, alkol tüketiminin en saÄŸlıklı yöntemi de belirlenmiÅŸ oldu. Bazılarına ÅŸaşırtıcı gelebilir ama, alkolün yararlı etkilerinin büyük bir bölümü sadece 24 saat sürebildiÄŸi için, azar azar içki içilecekse, her gün içilmesi öngörülüyor. Amerikan yönetimi, aşırıya kaçmadan içki içmeyi erkekler için günde en fazla 2 kadeh, kadınlar için de günde 1 kadeh ile sınırlamış. BaÅŸka ülkelerin ‘aşırıya kaçmadan içki içme’ sınırı biraz daha geniÅŸ. Fakat tüm bu yönlendirmeler, bilimsel olmaktan çok politik kararlardan kaynaklanıyor. Salgın hastalıklarla ilgili çalışmalara bir göz atarsak, alkollü içkilerin saÄŸlığa en fazla yarar saÄŸlayacağı miktarın (birçok hastalık için en az tehlike) kadın ve erkek ayrımı yapılmadan günde 1-2 kadeh olduÄŸunu görürüz. Yapılan çalışmaların çoÄŸunda, 1 kadeh içki 150 gram ÅŸarap, 360 gram bira ya da 37-45 gram votka ve viski gibi damıtılmış içki olarak tanımlanır. Bu içkilerin her biri 10-15 gram alkol içerir. Kadehleri peÅŸi peÅŸine yuvarlamayın sakınYapılan bazı çalışmalardan alınan sonuçlara göre, düzenli olarak az miktarda içki içen kiÅŸiler, alkolün saÄŸlığa katkılarından yararlanabiliyorlar. Alkollü içki içmelerinin sakıncalı görüldüğü kiÅŸiler dışında saÄŸlıklı olabilmek için çok az miktarda ÅŸarap içmek öneriliyor. Fakat içtiÄŸiniz içkinin miktarı kadar, onu nasıl içtiÄŸiniz de aynı derecede önemli. Kadehleri peÅŸi peÅŸine yuvarlamak (çok kısa aralarla 4-5 kadeh içmek) ciddi tehlikeler yaratabilir. Danimarka’da kısa bir süre önce hazırlanan bir raporda ortalama olarak haftada 14-21 kadeh içkiyi, 5-7 günde içen kiÅŸilerin, aynı miktarda içkiyi iki günde içenlere (hafta sonu içkicileri) göre ölüm risklerinin yüzde 50 oranında daha az olduÄŸu belirtildi. Yapılan baÅŸka çalışmalardan da aynı sonuçlar alındı. Bu açıklamalardan alınması gereken mesaj ÅŸu: EÄŸer içki içiyorsanız, her gün azar azar içmelisiniz; içki içme isteÄŸinizi hafta sonunda tümüyle gideremezsiniz.Gerçi çalışmalar sürüyor ve henüz kesin bir sonuca ulaşılamadı ama son çalışmalar, ÅŸarabın yiyecekle birlikte içilmesinin daha saÄŸlıklı olduÄŸunu gösterdi. Bunun nedeni, vücudunuzdaki kan-alkol seviyesinin, alkol bir miktar yiyecekle birlikte alındığı zaman yarı yarıya daha az yükselmesidir. Fakat bir de şöyle bir durum var: Åžarap, vücudun yiyeceklerdeki antioksidanları özümsemesinde olumlu bir etki yaratır ve vücudun yaÄŸları daha etkin bir ÅŸekilde metabolize etmesini saÄŸlar.Herkes günde 2 kadeh ÅŸaraba dayanıklıdırBir kiÅŸinin zarar görmeden içebileceÄŸi içkinin miktarı kiÅŸiden kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸir. Bu miktarı pek çok faktör belirler. Bu farklılıklar ÅŸunlardır: (a) Vücut ölçülerinde farklılık. (b) Cinsiyet (Kadınlar genellikle alkole karşı erkeklerden daha az dayanıklı olurlar. Çünkü onlarda kas kitlesi daha azdır ve yaÄŸ miktarı fazladır. YaÄŸ, alkolü metabolize etmekte zorlanır; dahası kadınlarda alkolü yakan belli enzimlerin miktarı erkeklerdekinden daha düşüktür) (c) İçkiyi içme ÅŸekli (ÖrneÄŸin ÅŸarap lıkır lıkır içilmez, ağır ağır yudumlanmalı) (d) İçkinin yiyecekle birlikte içilip içilmemesi (e) Genetik faktörlerAma her ÅŸey bir yana, pek çok kiÅŸi günde bir iki kadeh ÅŸaraba ve aynı miktarda baÅŸka içkilere dayanıklılık gösterebilir. YARIN ALKOL VE HASTALIKLARÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!