Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2011 20:48
Arşivlik çalışmaNilüfer12 DüetDMCNilüfer’in böyle bir proje hazırlığında olduğunu uzun zaman önce duymuş ve heyecanlanmıştım. Ancak 12 farklı sanatçı ve grubun, tek bir sound’da birleşmesi zordu. Parçaların birbirinden kopuk olması kuvvetle muhtemeldi. Şimdi albüm piyasada ve beklentilerimin ne üstünde ne de altında. Şarkılar düet yapılan ismin karakterine bürünmüş. Şebnem Ferah ile birlikte söylediği Erkekler Ağlamaz, cılız gitar introsu dışında iyi bir açılış şarkısı. Albümün en iyileri; Yüksek Sadakat’li Göreceksin Kendini, Candaş, Cingi, Ruacan’lı Unut Gitsin, Rashit’li Uzak Dur Ateşimden ve Malt’lı Ara Sıra Bazı Bazı. Göreceksin Kendini’nin klavyeli introsu, Dream Theater’in Octavarium albümündeki These Walls parçasının klavye introsuna çok benziyor. Hayko Cepkin’le birlikte söylediği Aşk Kitabı’nda, Cepkin çok ağır basıyor. Malt düeti Ara Sıra Bazı Bazı’da, Cenk Durmazel’in hırıltılı arabeskvari vokali çok başarılı ve ritim gitar riff’i tüm parçayı sırtlamış. Sonuçta üstüne çok konuşabilecek bir albüme imza atılmış. Ancak hiçbir yorum, 12 Düet’in arşivlik bir çalışma olduğu gerçeğini değiştirmez.
70’lerden gelen samimi sesJanelle MoaneThe ArchAndroidBad Boy Records1970’li yıllarda çıkan soul ve R&B albümlerinin yanına hiçbir şey yaklaşamaz. Çoğu kaydıyla ve teknolojisiyle bugünün çok gerisinde olsa da samimi ve orijinaldir. Yenilerin hiç biri onlar kadar etkileyici değil. Fakat Janelle Moane dinlediğimde akan sular durdu. Sound’u ne kadar gelişmiş olsa da ruhu eskilerde kalmış. Moane’nin sesi muhteşem. Albümün prodüksiyon açısından gayet kaliteli ve tamamı radyo dostu, etkileyici şarkılardan oluşuyor. Sıkı bir yaylı partisyonuyla açılıyor. İntro’dan beşinci parça Sir Greendown’a kadar sizi zıplatmaya programlanmış. Ardından gelen parça Cold War, albümün ilk single’larından. Diğer bir single ise Big Boi ile düet yaptığı Tightrope. İkisi de uzun zamandır dinlediğim en başarılı ve orijinal R&B, neo-soul örnekleri. Siyahi müziği ve pop’u sevenler ile geniş görüşlü rock dinleyicileri beğenecektir. Ayrıca albümün prodüksiyonunda Sean ‘Diddy’ Combs ya da eski, bilinen ismiyle Puff Daddy’nin de parmağı bulunduğunu unutmayalım.
Bir iyi bir de kötü haber LCD SoundsystemThe London SessionsHead & Arms Musicİyi
haber şu: Bu albüm beklenenin çok daha üstünde, grubun en iyi işlerinden biri ve sadece bir günde kaydedildi. Yoğun elektronik öğelerle bezenmiş albümdeki rock kokan hareketler müthiş. LCD Soundsystem’dan kötü bir iş çıkmasını beklemezdim zaten. Kötü haberiyse sona sakladım. Grubun beyni James Murphy, ekibi Madison Square Garden konserinden sonra dağıtacağını açıkladı. Yani indie diye tarif edilen kitle, sevdiği bir gruptan ayrı kalacak. Sound’u pırıl pırıl olan albüm, 29 Haziran 2010’da adından da anlaşılabileceği gibi Londra’da kaydedilmiş. Overdub yani üst üste kayıt yapılmamış. Adamlar stüdyoya girip, grup halinde çalıp çıkmışlar. Takdir edersiniz ki, bu artık pek yapılan bir iş değil. Albümde elektronik öğeler yoğunlukta, fakat 2007 tarihli Sound Of Silver kadar değil. Drunk Girls ve Get Innocuous! albümdeki en favori parçalarım. İlki indie rock, ikincisi elektronik öğeleri ağır basan bir parça. Daft Punk Is Playing At My House adlı şarkı sizi yanıltmasın; tarzının Daft Punk’la bir alakası yok. Bu albüm için yapılabilecek en güzel şey, The London Sessions’ı ganimet olarak görüp değerini bilmek olacaktır. Sonuçta grup bu albümle kendini gömüp üstüne toprağını atıyor.
Şarkılar eski, formlar yeniThe Black CrowesCrowelogySilver ArrowChris ve Rich Robinson kardeşlerin kurduğu blues-rock grubunun gözüme çarpan ilk albümü Amorica’ydı. Bir Led Zeppelin fanını hayli mutlu edebilecek bir müzikti. İlgilenenler Jimmy Page ile sadece Led Zeppelin cover’ladıkları bu albüme ulaşsın. Croweology toplama bir albüm olmasına rağmen tüm şarkılar tekrar yorumlanmış. İçinde Remedy’ye yer verilse de Hard To Handle’ı duymak mümkün değil. Parçaların kimi daha country; genel olarak her parça daha akustik icra edilmiş. İki CD’den oluşan albümün ikinci bölümü ağırlıklı olarak baladlara ayrılmış. İlk CD’de ise ikinciye göre daha tempolu blues-rock örneklerine yer verilmiş. Türünün meraklıları kaçırmasın ama ilk defa dinleyecekseniz, grubun Shake Your Money Maker ve The Southern Harmony and Musical Companion albümlerini de alın.