Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da resmi ve özel hastanelerin sayısı 200'ü buluyor. 27 bin 190 yataklı hastanelerde, yoğun bakım hastalarına ayrılmış yatak sayısı sadece 400. Oran yüzde 2'yi bile bulmuyor. Oysa en az yüzde 5 olmalı.
Yoğun bakım, Türkiye'de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlık dalı içinde, özel bir uzmanlık olarak tanımlanıyor.
Hastalıklar, ciddi ameliyatlar, kazalar, yaralanmalar nedeniyle, yaşamsal tehlike sınırına gelen kişi için, yoğun bakım, yaşam kurtarıcı bir önem taşıyor.
Bu servislerde, hastalarda yetersiz hale gelen hayati fonksiyonlar çeşitli araçlarla destekleniyor ve sürekli izleniyor. Tanı ve tedavi için girişimler yapılıyor.
Kısaca bu ünitelerde, ağır hastalara gerek ekip, gerek tıbbi donanım yönünden her türlü bakım ve sağlık hizmeti veriliyor.
Yatakların yüzde 5'i
Bu nedenle, ABD gibi gelişmiş ülkelerde, hastane yataklarının yüzde 10’u yoğun bakım yataklarına ayrılıyor. Genelde ise yoğun bakıma ayrılan yatak sayısının toplam yatakların en az yüzde 5’i olması öngörülüyor.
Türkiye ise bu oranın çok gerisinde. Bugün İstanbul’da sayıları 200’ü aşan resmi ve özel hastanelerimizde, 1-2 istisna dışında, bu oran yüzde 2’yi geçmiyor. 27 bin 190 hasta yatağı bulunan İstanbul hastanelerinin tümünde ancak 400 yoğun bakım yatağı bulunuyor. İlgililer, bu sayının en az 1350 olması gerektiğini söylüyorlar.
İstanbul hastanelerinin çoğunda, yoğun bakım yatak sayısı 6-8 arasında değişiyor. SSK hastanelerinden sadece Göztepe ve Okmeydanı'nda yoğun bakım yatakları mevcut.
Eğitim yetersiz
Türk Tabipler Birliği Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doç. Dr. Yıldız, birimlerin çoğunun yeterli donanıma sahip olmadığını söylüyor.
Yoğun bakım ünitelerinde, sürekli gelişen teknolojinin izlenmesi, araçların devamlı çalışır durumda tutulması kolay değil. Doç. Dr. Yıldız şöyle diyor:
‘‘Bu konuda eğitimli hekim, hemşire ve yardımcı personel sayısı çok az. Yoğun bakım hizmetine gerek duyan yurttaşların sağlık güvencesine kavuşturulması gerekir. Ayrıca yoğun bakım üniteleri arasında eşgüdüm sağlanmalı, çalışanlar desteklenmelidir.’’
ABD'de gecesi bin dolar
Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nahit Çakar, bu alanın pahalı bir hizmet olduğunu belirtiyor. Örneğin ABD'de tam donanımlı bir yoğun bakım yatağının bir gecelik fiyatı 1000 dolar. Özel sigortalar bu harcamayı karşılıyor. Çakar, bu durumda, Türkiye’deki fiyatların normal olduğunu belirtiyor.
YOĞUN BAKIMDA NELER YAPILIYOR?
AMERİKAN Hastanesi Genel Yoğun Bakım Direktörü Prof. Dr. Mois Bahar, yoğun bakım ünitesini şöyle anlattı:
Yoğun bakım ünitesinde her türlü yaşamsal parametreleri gösterebilecek monitörler var. Kalp ritmi, kan basıncı, solunum sayısı, ateş, arter içi basınç, akciğer damarları içi basınç ve akciğer damarlarında karbondioksit oranı, kafa içi, beyin perfüzyon basıncı, kan gazları, idrar oranı vb. gibi parametlere izlenir.
Hemşireler bir vardiyada en fazla iki hastaya bakar ve anormalliği anında görür. Hemşireler yoğun bakım ve EKG eğitimi almıştı,
Monitör teknisyenleri, merkezi bir monitörden 24 saat boyunca bütün hastaların kalp ritimlerini izler.
Bu ünitelerde her türlü tetkik yapılabilir.
Koroner yoğun bakım ünitesinde, her türlü müdahalenin yapılabilmesi için, taşınabilir floroskopi cihazı vardır. Bu sayede geçici kalp pili, akciğer içine kateter ve ana aort damarı içine balon koymak gibi girişimler hemen yapılabilir.
Yoğun bakım üniteleri servis şefi başkanlığında, anestezist, reanimasyon uzmanları ve genel cerrahlar ile yakın bir iletişim içinde çalışır.
FİYATLARI NE KADAR? (1 gece)
SSK'nın gönderdiği hasta için özel hastaneye ödediği: 110 milyon TL.
Çapa Tıp Fakültesi: 168 milyon 500 bin lira.
Çapa Tıp (evraklı hasta): 13 milyon 500 bin lira.
Alman Hastanesi: Çıplak yatak ücreti 300 milyon lira.
Amerikan Hastanesi: Çıplak yatak ücreti 300- 900 milyon lira.
KAÇ YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR?
HASTANE TOPLAM YATAK YOĞUN BAKIM YATAĞI
Taksim 400 8
H. Numune 600 8
SSK Göztepe 1200 20
SSK Okmeydanı 1200 13
Çapa Tıp 1700 68
Cerrahpaşa 2000 26
Marmara Tıp 401 27
Florence Nightingale 55 22
Amerikan 200 49
International 155 33
Alman 135 32
Acıbadem 150 21
Toplam SSK 5975 33