Güncelleme Tarihi:
Dünyada ve Türkiye'de en son trend
İngilizce adı ‘‘Permanent Make-Up'' olan ve Amerika'da neredeyse her 10 kadından birinde görebileceğiniz kalıcı makyaj, şimdi Türkiye'de. Dünyada, Michael Jackson, Diana Ross, Elizabeth Taylor, Madonna ve Kate Moss gibi pek çok ünlü ismin yaptırdığı bu makyaj türü, ancak bu işin eğitimini almış olan estetisyenler tarafından yapılabiliyor.
Bakımlı olmayı seven, ancak her gün makyaj yapmaya vakit bulamayan pek çok kadın, kalıcı makyaj yaptırarak bu sorunu kökünden hallediyor. Bu işi Washington'da yapan 31 yaşındaki Semra Ergüven, 7 yıldır Amerika'da yaşıyor. Ergüven, biri New York'da biri de California'da bulunan iki kalıcı makyaj enstitüsünden New York'da olan Tiny Beauty School'dan mezun. ‘‘Kalıcı makyaj yapmak zor ve dikkat isteyen bir iş. Bu işi eğitimsiz birinin yapması çok kötü sonuçlar verebilir. Özellikle yüz bölgesinin derisi çok hassas olduğu için, iğne seçimi ve boya miktarı kadar yapan kişinin el yatkınlığı da çok önemlidir'' diyor.
Bir haftada iyileşiyor
Kalıcı makyaj yapıldıktan sonra en fazla bir hafta kadar, ki bu süre cildin hassaslığına göre değişiyor, bir iyileşme dönemi var. Eğer dudaklar yapılmışsa 5-7 gün arasında bir şişme ve kabuk bağlama dönemi oluyor. Bu süre sonunda ise, dudak normal haline dönüyor. Gözlerde iyileşme dönemi daha çabuk. Yaklaşık 3-4 günde tüm kabuklar dökülüyor. Kaşlarda da durum gözlerle aynı. Semra Ergüven bu işe başlamadan önce kendi gözlerine ve dudaklarına da kalıcı makyaj yaptırtmış. Ona göre en çok acı veren, dudakların yapılması. ‘‘Dudak derisi çok hassas olduğu için yüzün diğer bölgelerine göre daha fazla acıyor. Ancak dudaklarının inceliğinden yakınan veya şeklinin değişmesini isteyenler bu acıya dayanıyorlar. Öte yandan, en çok dikkat ve titizlik isteyen de gözlere eyeliner çekilmesi. Kirpik diplerine yapılan bu işlemde, önceden kağıda çizilen şekil tam olarak uygulanmalıdır'' diyor. Ergüven, kışları Amerika'da yazları da Türkiye'de mesleğini sürdürüyor. ‘‘Türk kadınlarından çok talep geldiği için, yazları birkaç haftalığına gelip kalıcı makyaj isteyenlere yapıyorum.’
Dudaklara dikkat!
Ancak, her insanın cildi boyayı aynı derecede kabul etmiyor.
Özellikle de dudaklarda. Pek çok insanın dudak köşelerine boyayı birkaç defa zerketmek gerekebiliyor. Bazılarında ise durum tam tersi olup, bir defada işlem tamamlanıyor. Peki kalıcı makyajı sadece kadınlar mı yaptırıyor? Ergüven, ‘‘Amerika'da gözlerine ve kaşlarına makyaj yaptıran pek çok erkek var. Kaşları çok seyrek olanlar ve gözlerinde hafif bir sürme varmış gibi görünmek isteyen erkekler geliyorlar. Ama yine de çoğu müşterim kadın'' diyor.
Kalıcı makyaj, Türkiye genelinde de bazı estetisyenler ve doktorlar tarafından yapılıyor. İstanbul Dermatoloji Kliniği hekimlerinden Dr. Ülkü Çağlayan, kalıcı makyajı Türkiye'de uygulayanlardan sadece biri. Müşterilerinin hepsinin kadın olduğunu belirten Çağlayan, erkeklerin ancak bir hastalık sonucu kaşlarının dökülmesi halinde geldiklerini söylüyor. Çağlayan'a, göz, dudak ve kaş makyajı dışında dudak üstüne ben yaptırmak isteyen müşteriler de geliyor. Kalıcı makyaj yaptıran Türkler arasında Semra Türel, Songül Karlı, Niran Ünsal ve Yasemin Kutsi'nin adı geçiyor. Ayrıca birçok manken de kalıcı kaş makyajı yaptırıyor.
NASIL YAPILIYOR?
Bu işi Washington'da yapan 31 yaşındaki Semra Ergüven, 7 yıldır Amerika'da yaşıyor. Ergüven, kışları Amerika'da yazları da Türkiye'de mesleğini sürdürüyor. ‘‘Türk kadınlarından çok talep geldiği için, yazları birkaç haftalığına gelip kalıcı makyaj isteyenlere yapıyorum’’ diyor.
Öncelikle, masaya yatırılan kişinin yüz bölgesi tamamen temizleniyor. Daha sonra uygulama yapılacak bölgeye uyuşturucu bir krem sürülüyor. Kremli bölgenin uyuşması için 45 dakika kadar beklendikten sonra, operasyon başlıyor. Eğer kaşlar yapılacaksa, öncelikle kaşlar istenilen şekle göre düzeltiliyor. Bir makinaya bağlı olan çeşitli boylardaki iğnelerden bir tanesi, önce boyaya batırılıyor, sonra da istenilen bölgedeki derinin altına zerkediliyor. Yani prosedür tamamen normal dövme yapma işlemi gibi gerçekleştiriliyor. Aradaki tek fark ise, iğnelerin boyutu. Yüz bölgesine yapılan dövmelerde çok küçük ve ince uçlu iğneler kullanılıyor. Göz için kahverengi ve siyah renkler tercih edilirken, dudaklar için pembe, kırmızı ve toprak renkleri kullanılıyor. Kaşlarda genel olarak tercih, saçlarla aynı renk olması. Boyayı derinin altına zerketme işlemi ise kısa sürede tamamlanıyor. Gözler için alt ve üste eyeliner çekilmesi 45 dakika sürüyor. Dudaklar için eğer sadece kenarlar boyanacaksa, bu işlem 1 saat sürüyor. Eğer tüm dudak doldurulacaksa, bu da 1.5 saati buluyor. Eğer kaşlar komple yapılacaksa, 1 saat kadar sürüyor. Ancak yarım veya sadece köşeleri doldurulan kaşlarda işlem yarım saatte bitiyor. Sonuçta ise en az 10-15 yıl kullanılacak kalıcı bir makyaja sahip olunuyor.
Ömür boyu mahkum musunuz
Kalıcı makyajı çıkarmanın en geçerli yolu olarak lazer ışınları gösteriliyor. Işınların belirli bir bölgeye yoğunlaştırılmasıyla birlikte, boya dökülüyor. Ancak, eğer ışınlar göz bölgesi veya kaşlardaki makyajı çıkarmak için kullanılırsa, kirpiklerin ve kaşların geçici bir süre için dökülmesi söz konusu olabiliyor. Lazerle çıkarma işleminin mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılması gerekiyor. Çünkü yüz bölgesine yöneltilen ışınlar eğer doğru açıyla ayarlanmazsa, son derece zararlı sonuçlar doğurabiliyor. Bu konuda görüşlerini aldığımız Dr. Çağlayan, istenmeyen makyajı, üzerine ten rengi boya zerkedilerek kaplama işlemiyle yok ettiklerini belirtiyor. Lazerle silme işleminin ise, ancak siyah boyalarda etkili olduğunu, kırmızı tonlarda veya siyahın renginin dönmesi durumunda faydalı olmayacağını belirtiyor. International Hospital Dermatoloji Bölümü doktorlarından Dr. Buket Pençe, lazerle makyaj silme operasyonunun, en erken olarak uygulama yapıldıktan 1,5 ay sonra başlatılabildiğini söylüyor. Pençe, ‘‘Lazer methodu en az dört defa uygulanırsa boyalar çıkar. Bir defada çıkması mümkün değildir. Lazer ışınları üstte görünen tüylere zarar verebilir, dökebilir. Ama kıl köklerine zarar vermediği için dökülenler geri çıkar'' diyor.