Güncelleme Tarihi:
Popeye’s Sailing Team geçen sene İstanbul, Kalamış’ta açıldı. Kurucuları Engin Sili ve Ruhsim Samanlı. İkisi de doğma büyüme Kalamışlı. 44 yaşındaki Engin Sili’nin çocukluğunda ailesinin otomobili yokken 7.65 metre boyunda yelkenlisi vardı.
Samanlı, bir yelken okulu açmayı uzun zamandır düşündüklerini söylüyor:
“Ben de yelken tutkunu olarak bu işe daha çok zaman ayırmak ve Engin’in yelken tecrübesinden daha çok faydalanabilmek için yelken okulu açma fikrine büyük bir keyifle ortak oldum. Ve geçen yıl projeyi hayata geçirdik.”
Yelkeni ciddiye alıp gerçek bir denizci ve yelkenci olmak istiyorsanız çok iyi araştırıp, öncelikle doğru eğitmeni bulduğunuzdan emin olmanız lazım. Kullanılan ekipmanla teknenin güvenli olmasına da dikkat etmelisiniz.
Eğitmenlik yapan Engin Sili, zaten deniz tutkusunu bir kere aldğınızda ondan ayrılamıyorsunuz diyor: “Aslında hiç bitmeyen bir aşk hikâyesi gibi... Yelkenli sizi denizle birleştiren çok güzel bir araç. Yelken öncelikle hızlı ve doğru karar verme yeteneği sağlıyor. Hayatın kargaşasından uzaklaşıp doğanın parçası olduğunuzu fark ediyorsunuz. 10 yaşımda yarışmaya başladım. Altı yıl kulüp antrenörlüğü yaptım. İkinci kademe antrenör belgesi ve yelkenli yat eğitmenliği sertifikası aldım. Eğitmenlik yaptım, binin üzerinde yelkenci yetiştirdim. Ayrıca hakem olarak birçok uluslararası yarışta görev aldım.”
KASLARI ÇALIŞTIRIYOR
Birçok sporun vücuda olan etkileri o sporu seçmemizde etken. Engin Sili yelkenin pek çok kasımızı çalıştırdığını söylüyor: “Özellikle üst bölge kasları için oldukça etkili. Ama esasen ruh yapısını geliştiriyor, doğayla buluşmanızı, hattta onun bir parçası olmanızı sağlıyor.”
YELKEN YAPMAK DENİZ ÜZERİNDE SATRANÇ OYNAMAYA BENZİYOR
Yelkene başlamak için 7 yaş sonrası ideal. Daha önceki yaşlarda yelkenci bir ailenin içinde büyüyen bir çocuk, teknenin içinde kendi doğal ortamında alıştırılabilir fakat gerçek eğitim, okul çağına gelmiş yaş bilincinde başlıyor. Ve sevdiğiniz zaman sadece bir spor değil aynı zamanda bir yaşam biçimi olan yelkeni eliniz ayağınız tuttuğu müddetçe ömür boyu bırakamıyorsunuz. Bu spor için düşünüldüğü ya da korkulduğu kadar güçlü-kuvvetli olmak gerekmiyor. Biraz kolunuza güveniyorsanız rahatlıkla becerebiliyorsunuz. Yelken ekip sporu olduğu için gücünüzün yetmediği yerde başka bir arkadaşınız yardımınıza yetişebiliyor. Ekip dayanışması bu sporu çok daha keyifli ve sosyal bir hale getiriyor. Engin Sili her sporda olduğu gibi yelkende de pratik zekânın önemli olduğunun altını çiziyor: “Yelken sporu deniz üzerindeki satranç olarak tasvir edilir. Yelken bir doğa sporu olduğu için doğanın size sunacağı şartları doğru algılamak ve proaktif olmak önemli.”
AYAKKABI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Yelkenciler için özel kıyafetler üretilse de ilk başta hareket yeteneğini kısıtlamayan tabii ki hava şartlarına göre üşütmeyecek ya da su geçirmeyecek kıyafetler yeterli. Denizcilikte ayakkabı çok önemli. Tekneye zarar vermeyecek, kaymayacak, mümkünse beyaz tabanlı lastik ayakkabılar tercih edilmeli. Gözlük olarak sporcu gözlükleri daha uygun. Sürekli hareket halinde olunduğunuz için sağlam bir gözlüğün düşme riski daha az.
EN AZ ALTI AY EĞİTMENLE ÇALIŞMALI
Yelken sporu için profesyonel eğitim kesinlikle şart. Öncelikle temel eğitimi çok iyi pekiştirerek öğrenip sürekli pratik yapmak lazım. Eğitmensiz denize çıkabilmek için en az altı ay deneyim kazanmanız gerekiyor. Ne de olsa denizle şaka olmaz. Konuya yeni başlayanlar için yabancı bir lisan gibi olduğundan ilk etapta terimleri ve tekne ekipmanlarını öğrenmekle başlanıyor ve daha sonra pratiğe geçiliyor. Profesyonel olmaksa kişiden kişiye göre değişiyor. Yelken öğrenmenin en zor yanı terminolojisinin farklı olması. Tabii bir de rüzgâr olmadığı zamanlarda eğitimlerin aksamasına neden olan hava şartları var... Yarışçı olmak içinse temel eğitim sonrası yarış eğitimi almak gerekiyor. Ruhsim Samanlı, “Tecrübeli bir ekiple yarışlara katılıp deneyim kazanmak en kolay yöntem” diyor. Yelken öğrenmek için yelkenlinizin olması şart değil. Yelken kulüpleri ve yelken okullarında bu sporu yapabilir ya da bir yelkenli kiralayabilirsiniz.