Rusya tarihinden tablolar

Güncelleme Tarihi:

Rusya tarihinden tablolar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 10:55

“Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisi dün İstanbul’daki Pera Müzesi’nde açıldı. 360 bin eseri bünyesinde barındıran Rus Devlet Müzesi’nden 65 eser ilk kez Türkiye’de sergileniyor

PERA Müzesi’nde dün açılışı yapılan “Çarlık Rusyası’ndan Sahneler: Rus Devlet Müzesi Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Rus Klasikleri” sergisinde St. Petersburg’daki Rus Devlet Müzesi’nin 360 bin eserlik koleksiyonundan seçilen 65 tanesi sergileniyor. 19. yüzyılda yaşamış, Gogol, Tolstoy ya da Dostoyevski gibi Rus yazarlardan etkilenmiş İlya Repin, Venetsianov, Pavel Fedotov, Vasiliy Perov, Nikolay Yaroşenko, Vladimir Makovski ve Kasatkin gibi ressamların işleri, dönemin gerçeklerini yansıtıyor. Küratörlüğünü Rus Devlet Müzesi Müdür Vekili Evgenia N. Petrova ve Tayfun Belgin’in yaptığı sergide dönem yazarlarının tasvir ettiği her şey adeta bir film gibi izleniyor.

Ruslar dört ay mahrum kalacak

Rus Devlet Müzesi Müdür Vekili Evgenia N. Petrova sergiyle ilgili “19. yüzyıl öncesine bakıldığında Rus sanatındaki resimlerin hayatın sadece güzel yanlarını yansıttığı görülüyor. Ancak sergide de görüleceği gibi bundan sonraki dönemde halkın çektiği acılar, kişilerin günlük yaşamları resmin konusu oluyor. Bu gelişmede örneğin Repin’in Tolstoy’la arkadaş olması önemli. Usta edebiyatçılar, ressamların halkın yaşadıklarını daha net bir biçimde göstermesinde çok etkili oldu” diyor. Ve özellikle Repin’in “Volga Kıyısında Burlaklar” adlı eserini müzeden çıkarmakta büyük zorluk çektiklerini, ziyaretçilerin bu eserden dört ay boyunca mahrum kalacağını vurguluyor.

Rusya tarihinden tablolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!