Rock’tan operaya poptan caza

Güncelleme Tarihi:

Rock’tan operaya poptan caza
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2012 19:42

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) düzenlediği, Uluslararası İzmir Festivali bu yıl 4 Haziran – 28 Eylül tarihleri arasında. İlk etkinlik sizin de katılımınızı bekliyor.

Haberin Devamı

Osmanlı İmparatorluğu’nun en karanlık günlerine tanıklık eden Reji-İzmir Sigara Fabrikası’nda, orkestranın ve müziğin bir parçası olup ‘Re-Rite Ses Ve Video Enstalâsyonu’ ile ‘Bahar Ayini’ni yönetip/çalma şansı bulabilirsiniz. Festival bu ilginç deneyimin dışında orkestra müziğinden opera aryalarına, rock’tan oda müziğine, poptan caza ve bale repertuvarının başyapıtlarına kadar pek çok türü içerecek. Etkinlikler bu yıl, tarihi Sigara Fabrikası’nın yanı sıra Efes Antik Kenti Ticaret Agorası, Çeşme Marinası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Açıkhava Gösteri Merkezi’nde yapılacak.


AYNI KONSERDE HEM KLASİK HEM ROCK

Festivalin ilginç konserlerinden biri de, rock’la klasik müziğin buluştuğu ‘Rock Konçerto’ olacak gibi. Paganini Uluslararası Keman Yarışması birincisi Rus keman virtiözü Alexander Markov ile James V. Remington’ın birlikte bestelediği bir eser bu. Markov’un özel tasarım altın kaplama altı telli elektronik kemanını, güçlü bir Rock topluluğunu, bir klasik koro ve senfonik altyapıyla zenginleştiren ‘Rock Konçerto’da İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nı Şef Erol Erdinç yönetecek.

Haberin Devamı

20 Haziran saat 21.30’da İzmir Ekonomi Üniversitesi Açık Hava Gösteri Merkezi’nde. Biletler 20-100 lira.


ÖLÜMÜ ALT EDEN AŞK

Romantik balenin başyapıtlarından biri, Adam’ın ‘Giselle’i de festivalde olacak. Klasik balenin önde gelen topluluklarından, bu yıl 50. yılını kutlayan Hollanda Ulusal Balesi sahneleyecek eseri. Ted Brandsen’ın koreografisini hazırladığı eserde, güzeller güzeli Giselle’i ölüme sürükleyen aşkı, Willi’lerin göz kamaştıran uçucu danslarını izlenebilecek.
13 Temmuz saat 21.30’da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda. Biletler 20-250 lira.

EVRENSEL TINILAR

Perdesiz gitarın mucidi Erkan Oğur, kemençe sanatçısı Derya Türkan ve Fransız Çellist Vincent Segal farklı kültürlerin müzikal esintilerini getirecek bu konserde. Kendisini “Sadece müziği seven birisiyim” diye ifade eden Erkan Oğur, klasik kemençeyi bir dünya çalgısı yapma yolunda önemli başarılar kaydeden Derya Türkan ve çellonun en önemli virtüözlerinden Vincent Segal, kendi kültürlerinden kopmadan yakaladıkları evrensel tınıları festivale taşıyacak.
25 Haziran saat 21.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde. Biletler 20-100 lira.

 

Haberin Devamı

KAPANIŞA ÖZEL
26. Uluslararası İzmir Festivali, 28 Eylül saat 20.00’de Efes Ticaret Agorası’ndaki ‘Festival Özel Konseri’yle sona erecek. Efsanevi şefleri Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası (Berliner Philharmoniker), Efe Baltacıgil (çello) ve Fora Baltacıgil’e (Kontrbas) eşlik edecek. Konserde, Giovanni Bottesini’nin çello, kontrbas ve orkestra için Büyük İkili Konçertan adlı eseri çalınacak. 2012 sezonunda kuruluşunun 130’ncu yıldönümünü kutlayan, Berlin Filarmoni Orkestrası’nın İzmir programında Schubert’in ‘Bitmemiş Senfoni’si ve Beethoven’in La Majör 7. Senfonisi de yer alacak.
28 Eylül saat 20.00’de Efes Ticaret Agorası’nda. Biletler 30-350 lira.

Haberin Devamı

ORKESTRA SİZ OLUN!
26. Uluslararası İzmir Festivali bu yıl, başta Londra olmak üzere dünyanın sayılı şehirlerinde gerçekleştirilmiş dev bir sanat organizasyonuyla başlayacak. Dijital sanatın en seçkin örneklerinden birini oluşturan ‘Re-Rite- Ses Ve Video Enstalasyonu’, Türkiye’de ilk kez İzmir’de yapılacak. Philharmonia Orkestrası ve daimi şefleri Esa-Pekka Salonen’in “Basit bir fikrin olağanüstü sunumu” olarak nitelediği bol ödüllü bu dijital projesiyle, 128 yıllık tarihi Reji-İzmir Sigara Fabrikası da yeniden hayat bulacak. Etkinlikte Esa-Pekka Salonen yönetiminde Philharmonia Orkestrası’nın Stravinsky’nin ‘Bahar Ayini’ eserini çaldığı filmi içeren interaktif ve üçboyutlu bir enstalasyon olan Re-Rite Projesiyle ziyaretçiler kendilerini, 29 ayrı kamera ve onlarca mikrofonla filme alınıp aktarılan müziğin içinde hissedecek. Ziyaretçiler, belirli bir grup enstrümanı izleyip, müzisyenler çalarken ne duyuyorlarsa duyabilecek hatta şeflik yapmayı deneyebilecek ve perküsyon galerisinde orkestranın parçası olup eseri bizzat çalabilecek.
5-24 Haziran tarihleri arasında her gün 10.00–22.00 saatleri arasında Reji-İzmir Sigara Fabrikası’nda görülebilir.

Haberin Devamı


AÇILIŞ KONSERİ: ‘ASKERİN ÖYKÜSÜ’
Yıllardır sessizliğini koruyan, Konak Belediyesi’nin katkılarıyla temizlenip festivale hazırlanan tarihi İzmir Sigara Fabrikası’nda sürprizler Re-Rite Ses ve Video Enstalasyonu ile sınırlı kalmayacak. 4 Haziran’da, festivalin açılış gecesinde, Philharmonia Orkestrası’nın yedi solist sanatçısı Stravinsky’nin bir diğer başyapıtı kabul edilen ‘Askerin Öyküsü’nü orijinaline sadık kalarak çalacak. Bir Rus halk öyküsünden esinlenilen ‘Askerin Öyküsü’nde firari bir askerle eninde sonunda onun ruhuna sahip olacak Şeytan’ın hikâyesini, tiyatro sanatçısı, yönetmeni ve eğitmeni Gürol Tonbul anlatacak.
4 Haziran saat 21.30’da Reji-İzmir Sigara Fabrikası’nda. Biletler 100 lira.

 

Haberin Devamı

3-350 lira arasında değişen festival biletleri, Biletix’ten temin edilebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!