Güncelleme Tarihi:
Lale Roche, küçük yaşlarda başladığı oryantal dansa, 18 yaşında gitiği Fransa’da da devam etti. Ardından oryantal dansı üzerine eğitim vermeye başladı. Gym Oryantal’ın yaratıcısı olan Roche ile ’dansla tedavi’
yöntemini konuştuk.
Kendinizden bahseder misiniz?
- Babam, ip cambazı, büyükannem ise kantocudur. Ben de Paris Gençlik Tiyatrosu’nda oyunculuk ve reji asistanlığı yaptım. Yaklaşık bir yıl kadar dans literatürü eğitimi aldım. Paris Belediye Okulları’nda dans dersleri verdim. Saint Denis Üniversitesi’nde de ders verdim. Daha sonra Monaco Kraliyet Ailesi’nde eğitmenlik yaptım. Monaco’da Tous en Schene Dans Okulu’nda bale oryantal çalışmaları yaptım. Yetişkin ve çocuklar için Gym Oryantal’i başlattım. Bu ismi oryantale Avrupa’da farklı bakılıp, daha çok sağlık için kullanılması dolayısıyla koydum.
Avrupalıların oryantal dansa bakış açıları nasıldır peki?
- Önce bilinci açmak gerekiyor. Şu anda Avrupa ve Amerika oryantal dansı, sağlık amaçlı kullanıyor. Özellikle bel sorunlarında. İnanılmaz bir talep var. Fakat benim Paris’te gördüğüm klasik oryantaldi. Klasik oryantal, bir dönem doğunun batıyı keşfetmesi için ticari araç olarak görülmüş. Tamamen kıyafetiyle turist çekmek için av olarak kullanılmış. Klasik oryantalde doğru bölge hareket etmiyor. Ben bunu biraz daha değiştirdim Neurogastroenterology’yle. Uyku problemi, boyun ve bel ağrıları, selülit, seksüel problemler, alzheimer’a kadar birçok sorunumuz doğru solunumla alakalı. Öncelikle doğru solunumla ilgili çalışma başlattım. Yine bu bilim dalının içinde keyif sporu vardı. Çünkü zorunluluk hiçbir şey getirmiyor. Bu dansı yaparken beden ve ruh birlikte çalışıyor.
ERKEKLER ANNELERİNDEKİ DOĞALLIĞI ARIYOR
- Herkesin söylediği oryantal dans değil bu. Kadın-erkek herkesin yapabileceği ve yapması gereken bir dans. 36 yaşımda olup da hiç hastalanmamı bu dansa borçluyum. Evde çok rahat lavaboyu, oturduğunuz yerde masayı, sandalyeyi egzersiz şeklinde müziği açıp yapılabilecek bir spor bu. Her hareketi sağlığımız için.
"36 yaşıma kadar hiç hastalanmadım" dediniz. Bunu tamamıyla dansa mı borçlusunuz?
- Belki tek sebebi dans değil. Örneğim sezaryenle doğum yaptım ertesi sabah hemen hastaneden çıkıp sokakta yürüdüm. Hastane hastalık denildiğinde kaçıyorum. Bu biraz da bilinçle ilgilisiz neyi isterseniz bedene onu yaptırıyorsunuz. Ben de insanlara bunları hatırlatıyorum. Ağır kaldırırken diz kayabilir, bel fıtığı olabilir. Bazı insanlar var ’Ben bu kadar yükün altında artık ölüyorum. Kaldıramayacağım’ diyor bir bakıyorsunuz bel fıtığı olmuş. Çünkü beyine mesajı kendisi iletiyor. Belli yaşam doneleri var. Bütün Avrupa ve Amerika’da doktorların söylediği tek şey var; yaşam sevinciniz olduğu sürece güçlü olursunuz. Her zaman için yaşama karşı ayakta kalabilme gücümüz var.
Açtığınız bu salonda Gym Oryantal’in yanı sıra ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
- Gym danslar, GYM oryantaller... Mart ayından itibaren de renkleri kullanarak renklerle dans terapisi var. Sağlık seminerlerimiz olacak.
Gelen öğrenciler arasında sağlık problemi yaşayanlar çoğunlukta sanırım...
- Monaco’da genellikle bel, boyun fıtığı, migreni olan birçok kişiyi doktorları bana gönderiyordu. Çalışmalar sonucunda hiçbir rahatsızlıkları kalmadan çıkıyorlardı salondan... Caddeye bakıyorum herkes aynı, her kadının üzerinde kozmetik var. Butik var, estetik var, kadın yok. İçeride barışık bir kadın yok. Bu da hayattaki tüm ilişkilere yansıyor. Erkeğin kadında ilk bulduğu duygu doğallıktır. Annede görür erkek doğallığı. Büyüyünce de aradığı tek şey annedeki doğallıktır aslında. Neden bugün dünyanın en güzel kadınları bile aldatılıyor. Marifet güzellikte değil. Türkiye’de herkes bedeninden uzak. Bedenimizden ne kadar uzak olursak o kadar hastalığa yakın oluyoruz.
Türkiye’de yaşlılık ayrıcalık gibi görünüyor
Öğrencileriniz arasında yaş ortalaması bayağı yüksek kişiler de var...
- Evet... Bir de neredeyse kadınlar kadar erkeklerden de ilgi çok. Avrupa’da 80 yaşlarındaki öğrencilerimin çantalarını almak istediğimde "Ne demek ben taşıyamıyor muyum" diyor. Ama Türkiye’de yaşlı olmak bir ayrıcalık sanki. Söylediğim saygının dışında olan bir şey. Yaşlıların hareket etmek için fırsat kollaması gerekiyor. En büyük sağlık sorunu burada başlıyor. Her sağlık sorunu zihinsel sorunları da beraberinde getiriyor.
Son olarak...
- Herkese hareketi ve dansı tavsiye ediyorum. Her türlü çalışma ortamına yaptığım bu işin girmesini istiyorum.