Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2011 00:00
Bir yazar bir hikaye kaleme aldı. Bir Osmanlı saatçisi Alemdar adlı robot yapmış, padişah da robotu hediye olarak Japonlara göndermişti. Böylece Japonya’nın bugünkü robotik teknolojisinin temelleri atılmıştı. Gazeteler bu faraziyeyi gerçek sanıp haber olarak yayınladı, gazeteleri okuyan Necati Şaşmaz da senaryosunu yazdı, filmini yapacağını duyurdu. Sonuç: Yazar Oktan Keleş ile Necati Şaşmaz davalık.
Bugünkü robotların atasının bir Osmanlı eseri olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bundan bir süre önce bazı gazetelerde Padişah II. Abdülhamit’in bundan 112 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni ile Japon imparatoru Meji’ye hediye olarak gönderdiği robot Alamet’ten bahsedildi. Japonların robot teknolojisinde geldiği noktanın Abdülhamit’in gönderdiği Alamet adlı robotla başladığını öğrenince atalarımızla gurur duyduk kuşkusuz.
Buraya kadar herşey milli ve manevi duygulara uygun. Tek bir küçük sorunla: Abdülhamit’in robotu Alamet tamamen bir yazarın fantezisinden ibaret. Böyle bir robot da hediye hikayesi de tarihi bir vaka değil. Ama bazı gazeteciler gibi Kurtlar Vadisi’nin aktörü Necati Şaşmaz da bu haberi ciddiye alıp, filme çekeceğini ilan edince işler karıştı. Hikayenin yazarı, tarih araştırmacısı Oktan Keleş, Pana
Film ile Necati Şaşmaz’ı mahkemeye verdi, kendisinden izinsiz senaryo ve film çekimlerinin önlenmesini istedi.
ÖZGÜVENİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEK
Pana Film’e ait www.alametfilm.com sitesine girenler şu ifadeyle karşılaşıyor: “PANA Film bir canlandırma-animasyon-filmi projesi hayata geçiriyor. Proje: Alamet, Sultan II. Abdulhamid Han’ın Japonlara gönderdiği Alamet adlı bir robotun hikayesini anlatıyor. Necati Şaşmaz’ın ve kardeşlerinin kurduğu Pana Film’in hem çocukları, hem gençleri hem de yetişkinleri etkileyecek ülkemizin insanlarının kaybettikleri o özgüveni tekrar yakalamalarını sağlayacak yeni bir proje...(Bu bölüme Keleş’in hikayesi konulmuş) Sultan II. Abdulhamid Han’ın Japonlara gönderdiği Alamet adlı robotun canlandırma filmini çekecek. Pana Film ekibi ‘ilk uzun metrajlı ve 3D canlandırma Türk filmi’ Alamet’in her aşamasında sadece ve sadece Türk çizerlerle çalışıyor. Film 2011 baharında sinemalarda olacak. Necati Şaşmaz, filme senarist ve yönetmen olarak imza atmasının yanı sıra, müziklerine de katkıda bulunacak.. Filmin vizyona girmesinden sonra sevilen Alamet Robot karakterinin dizisinin çevrilmesi planlanıyor.” Bu arada Şaşmaz, ‘Alamet’ için Japon yapımcı, yönetmen ve senaristlerle görüştü. AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ve Japon sanatçı Ayumi Takano’yla da bir araya geldi.
GERÇEKMİŞ GİBİ HABER YAPILMIŞ
İnternet sitesindeki duyurunun ardından yazar Oktan Keleş’in avukatı Abdullah Egeli, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde Pana Film Dağıtım, Pana Film Sinema, Pana Film Yapım şirketleri ve Necati Şaşmaz aleyhine dava açtı. Avukat Egeli, müvekkilinin yazar olduğunu, ileride roman olarak yayımlayacağı eserlerinin kurgusunu yaparak, bir internet sitesinde yayınladığını anlatıyordu. Başvuruda Keleş’in 4 Haziran 2009’da, ‘Abdülhamit Han ve Robot Teknolojisi’ adıyla kurguladığı hikayenin kaynak alınarak bazı gazetelerde gerçekmiş gibi haber yapıldığı belirtiliyordu. Avukat Egeli başvurun devamında; “Kurgusu ve hikayesi tamamen yazara ait olan bu hikayenin Pana Film şirketler grubu tarafından senaryoya dönüştürüldüğü ve bu projenin film haline getirilmeye başlandığı öğrenilmiştir. Yine şirketin ortağı ve yöneticisi Necati Şaşmaz’ın konuyla ilgili çalışmalar yapıldığına ve filmin çekileceğine dair açıklamaları mevcuttur. www.alametfilm.com adresinde de müvekkilin hikayesi filmin senaryosu olarak yayınlanmıştır. Kahramanlar tamamen hayal ürünü ve edebi tipleme olup, bunların da tüm hakları müvekkilime aittir. Bu hikayenin senaryoya dönüştürülmesi, sinema ya da dizi film haline getirilmesi izne tabidir,” diyor.
Alıntı değil çalıntı
YAZAR OKTAN KELEŞ
Böyle bir şey yapıyorsanız, en azından ‘romandan alıntıdır’ deyin. Musa roman kahramanım, sanki gerçek bir tarihi karaktermiş gibi çıkıp anlatıyorlar. Hiçbir maddi beklentimiz yok, bir alıntı ibaresi yetecekti. Espri yapıyorum tabii ama “Oktan Keleş’in eserinden çalıntıdır” desinler bari.
Gazete haberini gerçek sandık
ŞAŞMAZ’IN AVUKATI
Pana Film ve Necati Şaşmaz’ın avukatı Faruk Çetinkaya ise şu açıklamayı yaptı: “Müvekkilim gerçek oluduğu sanılan bir gazete haberinden dolayı bir proje yapmak istemişti. Hatta uzun süre uğraşıp bir senaryo da ortaya çıkardı. Ancak böyle bir projenin hayata geçirilmesi sözkonusu değil. İnternet sitesinde Pana Film’in gerçekleştirme düşüncesinde olduğu projelerin ön hazırlıkları anlatılır, ama mevcut proje yok.
Ertuğrul Fırkateyni ile gönderildi
ÖYKÜDEN...
Musa Dede saat mekaniğini çok iyi bilen zattır. Sultan, Musa Dede’den eşi benzeri olmayan, teknolojik bir saat yapmasını ferman buyurur. Musa Dede yedi kişilik bir ekip kurarak çalışmalara başlar. Kısa bir süre sonra Semazen şeklinde, normal bir insan boyuna yakın saatli bir robot yapılır. Kaideye oturtulmuş gövdesi; saat başı sema ediyor, bu esnada kollarını açıyor, gümüş levhalardan yapılmış etekleri açılıyor ve aynı anda
ezan okuyor. Etek kısmının üstündeki mazgallardan ezan sesi geliyor. Tüm bunları yaparken yarım metre yürüyor, dönüyor ve ezan bitince de tekrar yarım metre geri giderek yerine dönüyor, kollarını ve eteklerini indiriyor. Sultan Abdülhamid Han, “İsmi Alamet olsun. Bu tam bir Alamet” der. Sultan Abdülhamid asrın harikası, sanat ve teknoloji eseri, ezan okuyan robotu Ertuğrul Firkateyni ile Japon İmparatoru’na gönderir.