Reyan Tuvi sorularınızı cevaplıyor

Güncelleme Tarihi:

Reyan Tuvi sorularınızı cevaplıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2005 00:25

Göynük Kanyonu nasıl gezilir?

Kemer yakınlarında bulunan ve henüz tam olarak turizme açılmamış Göynük Kanyonu’nu duymuştum. Kanyonda birkaç arkadaş yürümek istiyoruz. Bilgi alabilir miyiz? Serkan Ferhat

Kemer bölgesinde hálá el değmemiş bir doğa ve adı fazla duyulmamış yerler var. Bunlardan biri de Göynük Kanyonu. Kendine has bir bitki örtüsüne sahip ve zengin bir canlı hayatı barındıran bu kanyonu, Olympos Outdoor’un kurucusu, emekli deniz subayı Derya Atamer, Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu’nun da desteğiyle, sadece burayı gerçekten takdir edecek doğaseverlere tanıtmayı misyon edinmiş. Atamer’in beş yıldır düzenlediği ve bugüne dek daha çok yabancı turistlerin katıldığı kanyon safariler, herhangi bir tecrübe gerektirmemesine rağmen, suyun soğukluğu, sel baskını ihtimali ve kayaların kayganlığı nedeniyle zor şartlarda yapılan bir yürüyüş.

Bu nedenle rehbersiz ya da uzman kişiler olmadan kanyonu geçmek risk taşıyor. Dağcılık Federasyonu rehberleri eşliğinde, her gün 09.00- 14.00 saatleri arasında, yarım günlük turlar halinde yapılan kanyon safarilerde 20 kişilik gruplara dört rehber eşlik ediyor. Toplam beş kilometrelik kanyon geçişinde, oldukça soğuk bir suda uzun süre yüzüldüğünden, herkese su geçirmez özel kanyoning kıyafetleri, kask, can yeleği ve ayakkabının yanısıra emniyet ipleri de veriliyor. Katılanların sigortalandığı turun etaplarında, zaman zaman derin suda yüzmek gerektiğinden, sekiz yaşından küçükler tura alınmıyor.

Duvar yüksekliği 250 metreye ulaşan bu beş milyon yıllık oluşumun duvarları kimi zaman 1- 2 metreye kadar yakınlaştığından, gruplar yer yer tek sıra halinde ilerliyorlar. Kanyonda birçok yarasa, bukalemun, örümcek ve yengeç yaşıyor. Sanıldığının aksine, kanyondaki su ve kara yılanları zehirli değil. Toplam uzunluğu sekiz kilometre olan kanyonda meraklılar için konaklamalı turların organize edilmesi de mümkün.

Göynük Belediyesi (0242 815 13 00) ve Atamer, kanyonun korunmasını turizme açılmasından daha öncelikli görüyor ve burasının bugün artık bir panayır yerine dönen Saklıkent Kanyonu’na benzememesi için, devlet burayı koruma altına alıncaya kadar, bu konuda mücadele vermek gerektiğine inanıyorlar. Kanyoning turlarına katılmak için, bölgede her türlü ‘’extreme’’ spor konularında bilgi ve rehberlik hizmeti vermeye hazır Olympos Outdoor (0532 769 49 69) ile bağlantı kurabilirsiniz. Şirket, ayrıca kaya tırmanışı, paraşüt, mağaracılık, dağ bisikleti ve scuba dalış gibi birçok aktivite de organize ediyor. Bentour (0242 324 11 21), Öger Tur (0242 815 24 70) ve Turtess (0242 323 10 10) seyahat acenteleri de Göynük Kanyonu’na turlar düzenliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!