Restoran kültürü

Güncelleme Tarihi:

Restoran kültürü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2005 00:00

Evin dışında bir yerde yemek yemek, arada bir de olsa hazır bir sofraya oturmak, sofrayı kaldırma düşüncesi olmadan bir kahve içmek ne kadar iyi gelir insana.İnsanlar ne zaman dışarıda yemek yemeye başladılar peki?Yani, yemekçilik sektörünün ilerlemesi nasıl gerçekleşti?Aslında, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce pek de öyle dışarıda yemek yenmiyordu. Savaşın yarattığı etkilerden biri de insanların sosyal hayatlarından beklentilerinin artması oldu. Ve bunun yarattığı sonuç da bu dönemde yemek hizmeti veren işletmelerin sayı olarak gözle görülür biçimde artmasıydı. Aynı dönemde özellikle İngiltere’de süt ve ürünlerini satan birçok bar açıldı ve bu barlar sonradan yiyecek işine de girdiler. Daha sonra mutfak kültürünün küreselleşmesi ve Hint yemeği, Çin yemeğinin yaygınlaşması da bu ilk açılan süt barları sayesinde gerçekleşti.Mantarlı tavuk sote4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü (küp şeklinde doğranmış)5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı konserve mantar veya 300 gr taze mantar2 adet yeşil soğan2 adet orta boy domates1 adet orta boy kuru soğan3 adet sivri biber3 adet sarmısak1 çay kaşığı tuz, karabiberZeytinyağı ve küçük kuş başı et formunda doğradığınız tavuk etini teflon tavaya aktarıp karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. İncecik doğradığınız kuru ve yeşil soğanı ekleyip tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kavurun. İnce halkalar halinde doğradığınız sivri biber, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi de ilave edip bir kez daha karıştırın. Diğer taraftan, mantarları yıkayıp süzdükten sonra, iri iri doğrayın. Tavadaki tavuk etinin üzerine aktarıp 7-8 dakika daha kavurun. Son olarak, kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesi de ilave edip hiç su koymadan, kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp yanında patates püresiyle birlikte servise sunun. Fındıklı çilekli gato14 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 20 dakikaKek için6 adet yumurta 1 su bardağı toz şeker1 adet limon kabuğunun rendesi1 adet limonun suyu1 paket vanilya1,5 su bardağı unKreması için1 adet yumurta1 su bardağı toz şeker1 yemek kaşığı buğday nişastası2 yemek kaşığı un3 su bardağı süt1 paket vanilya 1 yemek kaşığı tereyağıÜzeri için1 su bardağı çekilmiş fındık1 su bardağı çilekYumurta ve toz şekeri çırpın. Üzerine limon kabuğu, limon suyu, vanilya ve unu ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz hamur hazırlayın. Hamuru yağlanmış ve unlanmış fırın kalıbına yayın. 175 derece fırında 20 dakika pişirin. Diğer taraftan, yumurta, toz şeker, nişasta, un ve sütü tencereye aktarıp çırpın. Kısık ateşte, karıştırarak muhallebi gibi pişirin. Üzerine vanilya ve tereyağı da ilave edip soğumaya bırakın. Tepsideki keki uzunlamasına üç parçaya ayırın. Bir parçasını uzun servis tabağına yerleştirin. üzerine krema sürüp fındık serpiştirin, kekin ikinci parçasını da yerleştirin. Tekrar krema sürüp fındık serpiştirin. Son parçasını da yerleştirip kalan kremayı pastanın her tarafına sürün. Üzerine ceviz serpiştirdiğiniz pastayı, uzunlamasına dilimlediğiniz çileklerle süsleyin. Buzdolabında 3-4 saat bekletin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!