Rengin Hanım’ın peynir çiftliği

Güncelleme Tarihi:

Rengin Hanım’ın peynir çiftliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

Rengin Sezer (45) Antalya Manavgat’ta 2 bin 600 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 3 otelin sahibi olan ailenin büyük kızı. Otellerde tuvalet temizlemeden muhasebeye, ön bürodan mutfağa kadar her bölümde çalışmış. 5 yıl önce otellerindeki müşterilerine kahvaltıda servis edilen süt ve süt ürünlerini kendileri üretsin diye küçük bir çiftlik kurdu.

Adını Hintçe’de kraliçe anlamına gelen ‘Rani’ koydu. Ülkemizde ithal olarak bulunan ve fiyatları raflarda el yakan Avrupalıların gözde peynirlerini üretmeye başladı. Gouda, Mozzarella, Brie, Camembert, Edam ve Emmantel gibi lüks peynirlerin üretimi yılda 300 tonu geçti.

Peynir kahvaltı sofralarımızın değişmez lezzeti. Ekmeğin, simidin, buz gibi kavun ve karpuzun illa ki de rakılı ve şaraplı içki sofralarının değişmez tadı. Beyazı, kaşarı, tulumu, Çerkezi, örgüsü, çökeleği gibi çok sayıda çeşidiyle ülkemizin her yöresinde sevilen ve tüketilen bir yiyecek. Ancak ülkemiz her ne kadar bir peynir cenneti olsa da başka Avrupa ülkelerinde üretilip dünyaca ünlenen peynirler de var. Gouda, edam, mimolette, mozzarella gibi lüks şarküteri veya büyük market zincirlerin raflarında rastladığımız peynirler... Bu peynirler bir süredir Türkiye’de de üretiliyor. Antalya Manavgat Evrenseki Beldesi’nin Toros Dağları eteğinde kurulan bir çiftlik var ki adeta bir peynir cenneti. Çünkü burada çoğu ülkemizde çok tanınmayan tam 21 çeşit peynir üretiliyor.

HOBİSİ RANİ OLDU

20 milyon dolarlık harcamayla gerçekleşen çiftliğin patronu Rengin Sezer buranın kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor: “Turizmci olduğumuz için şirketlerimiz bünyesinde Antalya-Side bölgesinde Club Grand Side, Club Grand Aqua, Hotel Grand Side ve İstanbul’da Akaretler de Housez Suits& Apartments Otellerimiz var. Tamamen otellerimizin ihtiyacını karşılamak için 1994’te 180 dönümlük bir arazide çiftlik inşaatına başladık. Babam Yılmaz Sezer ve ben “Burada organik bir şeyler üretelim” sevdasıyla yola çıktık. Kendi otellerimiz için meyve yetiştirelim diye 27 bin 200 ağaç diktik. Otellerimizin müşterileri genellikle Avrupalı turistler olduğu için bizden kendi peynirlerden de istediler. Bunun için keçi, inek, manda gibi hayvanlar satın aldık. Bizde Fransa ve Hollanda’dan bu peynirlerinin ustalarına getirerek, bizim ustalarımıza işin inceliklerini öğrettirdik. Otellerin kahvaltılarında vermek için de peynir üretmeye başladık. Böylece Türk tüketicisinin de ithal peynirleri artık aynı kaliteyi daha hesaplı ve uygun fiyata bulma şansı doğdu. İnek, manda ve keçilerimizi yemlerin yanı sıra günlük, taze otlarla meyvelerle besliyoruz. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra değişen damak tadıyla birlikte bu ürünlere de ilgi günden güne artar hale geldi. Biz de bu nedenle yatırıma ağırlık verdik. Şimdi sayıları bine yaklaşan keçimiz, 290 inek ve 72 mandamız var. Hayvanları beslenme uzmanlarımız eşliğinde 15-16 çeşit doğal yemle besliyoruz. Bu sayede sütlerin kalitesi çok farklı oluyor. Sütün kalitesi de peynirlere yansıyor. Keçi peyniri bizim en çok ilgi gören ürünlerimizden. Günde 700 kilo keçi sütü işliyoruz.

İTHALE İNAT EDİYORUM

Rengin Hanım çiftliğinin yıllık üretiminin 300 ton civarında olduğunu vurgularken “Ülkemiz Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden yılda 450-500 ton peynir ithal ediyor. Dövizimiz gidiyor. Ayrıca yerli üretim ithalden daha ucuz olduğu için ben ithale inat, çiftliğimizin üretimin günden güne arttırıyorum. Ayrıca da Rani’de üretilen 21 çeşit peynir, sebze meyvelerin satışından elde edilen gelirin bir bölümü eğitime ayırıyorum. Sezer Group tarafından Antalya Çolaklı Beldesi’nde
/images/100/0x0/55eb6219f018fbb8f8bd932c
yaptırılan ve babam Yılmaz Sezer’in adını taşıyan Turizm Anadolu Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilere bu paralarla burs veriliyor, öğrencilerin bir bölümünün yurt imkanları sağlanıyor. Şirketler gurubumuz bünyesinde çalışan ve sayıların bine yaklaşan çalışanların yüksek öğrenim gören tüm çocuklarına yine bu paraylarla karşılıksız burs veriliyor” diyor.

HANGİ PEYNİR NEYLE YENİR?

Kilo fiyatları 25-35 lira arasında değişen bazı peynir türleri şöyle;

Gouda: Tatlılarla, taze meyvelerle tüketiliyor.
Emmantel: Sıcak ordövr ve fondüler için çok uygun.
Maasodam: Tereyağımsı ve meyvemsi bir aromaya sahip.
Edam: Tatlılar, iştah açıcıcılar ve taze meyvelerle tüketiliyor.
Mimolette: İştah açıcılar ve taze meyvelerle uyumlu.
Brie: Yumuşak ve kremsi. Çerezler için uygun.
Camembert: Yumuşak bir yapısı var. tatlılar ve çerezler için kullanılır.
Mozzzarella: Kremsi ve rengi bembeyaz. Pizza, lazanya ve pizzada kullanılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!