Rastgele değil ihtiyacınıza göre seçin

Güncelleme Tarihi:

Rastgele değil ihtiyacınıza göre seçin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2007 00:00

Size uygun, doğru makyaj malzemesi veya cilt ürünü seçmenin ilk koşulu, cildinizi tanımak. Böylece rastgele ürün almak yerine, ihtiyaçlarınıza yönelik seçim yapabilirsiniz. En zor tercihlerden biri fondöten seçimi. Robert Jones, Makyajla Yenilenin adlı kitabında cildi tanımanın, ihtiyaçlarını anlamanın, doğru fondöteni seçmenin ipuçlarını veriyor.

Kuru cilt: Genellikle olgun ve küçük gözeneklidir. Esnekliği azdır. Nadiren sivilcelenir. Temizlik sonrasında ciltte gergin bir his kalır. Nemlendirici, yumuşatıcı ve antioksidan içeren ürünlere ihtiyaç duyar. Hafif boyalı, sıvı veya köpük fondötenleri tercih edebilirsiniz. Nemlendirici içerenleri seçmenizde yarar var.

Normal cilt: Sivilcelenme hiç olmaz ya da çok az görülür. Ne çok yağlı ne de çok kurudur. Dokusu pürüzsüz ve düzgündür. Gözenekler orta boydadır. pH dengeli ürünlere ihtiyaç duyar. Krem-toz pudra, hafif boyalı, sıvı, krem, stick ve köpük pudralar işe yarar.

Yağlı cilt: Siyah nokta oluşumuna eğilimli, büyük gözeneklidir. Hızla yağlanır. Sık sık sivilcelenir. Az kırışır. Genellikle çok esnektir. Yağsız, gözenekleri tıkamayan, yağ emicilerle zenginleştirilmiş ürünler tam size göre. Krem-toz, sıvı (yağsız), su bazlı, köpük fondötenleri deneyin.

Hassas cilt: Güneşten çok çabuk etkilenir ve yanar. Lekeli ve kuru bölgeler göze çarpar. Birçok ürüne karşı duyarlıdır. İnce, hipoalerjenik, kokusuz nemlendiriciler, güneşten koruyucu kimyasal içermeyen ürünler bu cilde uygundur. Su bazlı, köpük, hafif boyalı (nemlendiricili) fondötenleri deneyin.

Fondöten seçerken

Fondöten seçiminde cilt tipi, cilt rengi, seçilen makyaj türü, istenilen kapatıcı özellik gibi noktaları dikkate almanız gerekiyor. İşte mini fondöten rehberi:

á Mat fondöten: Normal ve yağlı ciltler için harika bir seçim. Yağ içermez. En çok sivilce, yara izi ve renk bozukluğu gibi kusurları bulunan ciltlere yarar. Az sürün ki, maske gibi durmasın.

á Nemli fondöten: Kuru ciltlere uyar. Cildi nemlendirir. Yağlı ciltler için uygun değil. Yağlı ciltlerde parlaklığı artırabilir. Yaz aylarında, nem oranının yüksek olduğu bölgelerde kullanılmamasında yarar var.

á Saten fondöten: Aşırı yağlı ciltler hariç tüm cilt tipleri kullanabilir. Yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm verir. Son rötuşta en fazla kullanılan fondötendir.

á Parlak fondöten: Her tür cilt tipi kullanabilir. Işığı yansıtma özelliği vardır. Ciltteki küçük kusurların, çizgilerin saklanmasına yardımcı olur.

Fondöteni yaymak için en iyi araç sünger

Sünger, malzemeyi cilde yaymada çok işe yarar. Üstelik rahatça yıkanabilir. Bir başka seçenek fırça. Fondöteni cilde yayabilir, gün boyunca gerektiğinde rötuş yapabilirsiniz. Süngeri ve fırçayı kullandıktan sonra yıkamakta yarar var. Bunları bulamazsanız, bir başka seçenek parmaklarınız. Fondötenden önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Öncesinde sürdüğünüz malzemelerin kalıntıları fondötenin cilt kapama özelliğini bozabilir.

Uygulamaya yüzün merkezinden başlayın

Fondöteni sürmenin de incelikleri var! İlk kural yüzünüzün merkezinden başlamak. Yanaklara ve alına nokta şeklinde sürün. Sonra dışa doğru yayın. Yüzdeki tüylerin hepsinin yatık durmasını sağlamak için aşağıya doğru yayın. Uygulamadan sonra arta kalanları almak için kağıt mendil kullanın. Bu fontötenin dayanma gücünü de artırır. İşlemi hafif bir pudralamayla bitirin.

Pudra, fondöteni sabitler

Makyajın vazgeçilmezlerinden biri de pudra. Fondöteni sabitler, cilde pürüzsüz ve kadifemsi yumuşaklık kazandırır. Sıkıştırılmamış pudra, daha fazla yağ emici içerir. Fondöteni sabitlemek için tercih edilebilir. Sıkıştırılmış pudrayla ise gün içi rötuşları yapabilirsiniz. Unutmayın, sarı bazlı tonlar daha sağlıklı ve doğal bir görünüm verir. Mükemmel bir kapatıcı tonu elde etmek için pudrayı bir parça fondötenle karıştırmayı deneyin.

Doğal görünüm için fondöteni ince sürün

Makyajla hem ciltteki kusurlarınızı kapatmak hem de doğal görünmek istiyorsanız, bazı küçük detaylara dikkat etmekte yarar var. Doğal görünüm için en iyi yol, tüm yüze ince fondöten sürmek. Küçük kusurlar için kapatıcı kullanmak. Fondöten dudaklara da uygulanabilir. Hoş bir zemin yaratır. Rujun kalıcılığını artırır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!