Ramazanın en özel tatlısı

Güncelleme Tarihi:

Ramazanın en özel tatlısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rivayete göre Timurlenk'in pek sevdiği güllaç, ramazan ayının baş tatlısı. Hatta ramazan dışında güllacı bulmak neredeyse imkansız! Pastane ve muhallebicilerde fiyatı 2-5 milyon lira arasında değişiyor.

Türk tatlılarının en yaşlılarından biri olan güllaç, her ramazanda yeniden doğuyor.

Nişastadan incecik kuru yufka ve süt, şeker, gülsuyu, çekilmiş fındık ya da cevizle hazırlanan güllaç, pastanelerden ev yapımı börekçilere, muhallebicilerden beş yıldızlı otellerin kafelerine kadar her yerde satılıyor. Ancak nedense sadece ramazan ayında!

Güllaç ilk defa Timurlenk zamanında pişirilmiş. Rivayete göre, Timurlenk güllaçsız hiç sofraya oturmazmış. Üç İhlas bir Fatiha okunmadan ateşe konulmayan güllacı günümüzde halen yıllar önce olduğu gibi eski usullerle pişirenler de var.

Nasıl yapılıyor?

Birçok yapılış şekli bulunan güllaç için biz, Divan Oteli'nin 40. kuruluş yıldönümü nedeniyle Vehbi Koç Vakfı tarafından hazırlanan ‘‘Eskimeyen Tatlar: Türk Mutfak Kültürü’’ başlıklı kitabın tarifini veriyoruz. Tarif, 20 kişilik güllaç için geçerli:

Sütü kaynattıktan sonra şekeri ve gül suyunu ilave ederek karıştırın (şeker miktarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz). Sonra bunu, bir güllaç yaprağını içine alacak genişlikte yüksek kenarlı bir tepsinin içine koyun. Yine güllaç yapraklarını içine rahatça alabilecek başka bir yüksek kenarlı tepsinin dibine de bir kepçe süt koyun. Paketteki güllaç yapraklarının yarısını, ilk tepsideki kaynar sütün içine teker teker batırıp çıkarın. Çıkardığınız yaprağı hemen diğer tepsiye yerleştirin. Her yaprağın arasına yarım kepçe süt koyun. Fındık veya antepfıstığı içlerini, döşediğiniz güllaç yapraklarının üstüne bolca serpin. Kalan güllaç yapraklarını da tek tek süte batırıp aynı şekilde tepsiye üst üste dizin. Yaprakların aralarına yarım kepçe süt gezdirmeyi unutmayın.

Artan sütü güllaçların üstüne gezdirerek döktükten sonra, genişçe bir kapağı üzerine kapatın. Güllaçlar sütü iyice eminceye kadar bekletin. Sonra porsiyonlara ayırın. Üstünü çekilmiş fındık, antepfıstığı veya taze meyve dilimleri, özellikle nar taneleriyle süsleyebilirsiniz. Arzu ederseniz sütle ıslatılmış her güllaç yaprağının içini çekilmiş fındık veya antepfıstığı ile doldurup bohça şeklinde katlayarak tek tek de hazırlayabilirsiniz...

Pastanelerde:

2 milyon-4 milyon 500 bin

Ev yapımı börekçilerde:

3 milyon-3 milyon 500 bin

Otel pastanelerinde:

4 milyon 750 bin- 5 milyon

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!