Güncelleme Tarihi:
11 ayın sultanı geldi, çattı. Zengin iftar ve sahur yemekleri bizi bekliyor. Ancak "Ramazan diyet yapmak için doğru zamandiye düşünenler, Diyetisyen Gonca Güzel, yanlış bilinenleri ve yapmanız gerekenleri anlatıyor.
Ramazan’da gün boyu aç kaldıktan sonra iftarda ölçüyü kaçıranların en büyük derdi, kilo almaktır. Çünkü aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır, kan şekerini düşürür ve bir sonraki öğünde daha fazla acıkmamıza ve yediğimiz şeyleri daha kolay depolamamıza neden olur. Ramazan’ı kilo almadan tamamlamak isteyenler için sağlıklı beslenmenin püf noktalarını Uzmantv.com’a anlatan Diyetisyen Gonca Güzel, “sahura kalkılırsa, üç-dört çeşit öğün yenirse kilo problemi yaşanmayacağını’ vurguluyor.
Sahurda hangi yiyecekler hem diyete uygundur, hem de tok tutar?
Diyetisyen Güzel, sağlıklı beslenmenin sırlarını şöyle anlatıyor: “Ramazan’da oruç tutanlar, öncelikle iki tane kahvaltı seçeneği yapabilirler. Bunlardan birincisi, tahıl gevreğini süt veya yoğurt ile içine bir meyve de koyarak yemektir. Bu gün boyu tok tutar. Ayrıca kepek ekmeğinden tost veya omlet yapabilirler. Midelerini rahatlatmak için çorba içebilirler. Peynirli salata ve 1–2 dilim ekmek yiyebilirler. Böylece hem tok olurlar, hem de formda kalırlar.”
İftar sofralarını abartmayın…
İftarda dengeli menünün çok önemli olduğunu belirten Güzel, “İftar sofrasında her besin grubundan yemek olmalı. Yemek hem karbonhidrat, hem protein, hem de lif içermelidir. Bunlar etli sebze, etli dolma, kabak dolması, karnıyarık olabilir. Çorbalardan kremalı olmayanları tercih edilmelidir. Fırında ya da ızgara yapılmış etler, sotelenmiş et, dana, tavuk eti yenebilir. Yanında salata yenmeli, mideyi rahatlattığı için yoğurt mutlaka tüketilmelidir. Önemli olan hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durmaktır. Onun dışında diyet Ramazan’da sorun olmaz.