Hümeyra PARDELİ / DHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2010 10:35
Ramazanda öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlığı önlemek için iftardan 1-1.5 saat sonra meyve tüketilmeli.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Uzman Aysun Yorulmaz, yaz sıcaklarında oruçlu geçen sürenin uzun olmasının göz önüne alınarak buna göre beslenme yapılması gerektiğini belirtti. Yorulmaz, öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla, iftardan 1- 1.5 saat sonra meyve tüketilmesini önerdi.
Diyetisyen Aysun Yorulmaz, Ramazan'da yaklaşık 15 saat süren açlık sonrasında kısa sürede çok fazla besini tüketmenin reflü gibi mide rahatsızlıkları ve daha pek çok sağlık problemine neden olabileceğini ifade etti. Ramazan ayında öğünlerin, sahur ve iftarla 2 ana öğün, iftardan sonra 1- 1.5 saat aralıklarla 2 ara öğünden oluşması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, şu uyarılarda bulundu:
“Günde ortalama 2- 2.5 litre suyun yanı sıra enerji verirken sıvı ihtiyacını ve elektrolit dengesini de sağlamak için daha çok ayran, sebze ve meyve tüketmeliyiz. İftarda ağır yağlı kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Oruç, çorba ile açılıp bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi hem doygunluk hissinin sağlanması hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açısından etkili olur. Çorbadan yarım saat sonra etli sebze yemeği, salata, sütlü tatlı ile devam edilebilir. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde, iyi çiğneyerek yenmeli ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.”
İftardan 2 saat sonra yürüyüş yapınRamazan ayında kabızlık şikayetini önlemek için de bol meyve tüketimini tavsiye eden Aysun Yorulmaz, öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla iftardan 1- 1.5 saat sonra yaz ayında olmanın avantajı kullanılarak meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle karpuzun bol su içermesi ve yaz meyvesi olması nedeniyle iyi bir
seçim olduğunu hatırlatan Yorulmaz, iftardan 2 saat sonra yapılacak hafif yürüyüşlerin daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku sağlayacağını kaydetti. Aysun Yorulmaz, “Sahurda doygunluk kapasitesi yüksek, acıkmayı geciktiren, hazmı kolay besinler tercih edilmelidir. Açık çay, bitki çayları, peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşil sebzeler, kuru meyve, muz, elma, yumurta, kepekli veya çavdar ekmeğinden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Ya da çorba, az yağlı etli veya zeytinyağlı yapılmış sebze yemekleri, yoğurt ve kompostodan oluşan gıdalar da yenilebilir” dedi.
Orucun sağlığa olumlu etkilerinin olduğunu ifade eden diyetisyen Aysun Yorulmaz, “Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilir, besin seçimi ve miktarı kişiye özgü olarak hazırlanarak vücudun toksinlerden arınması, metabolizmanın dinlenmesi sağlanır. Orucun asıl amacı da bireyin bedenen ve manen bütün fazlalıklarından arınması ve dinlenmesidir. Bir ay boyunca sindirim sistemi de bu sayede kendini yeniler” diye konuştu.