Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2004 00:00
Kim ne derse desin, ramazan deyince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş Direklerarası.Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar. Direklerarası kitabında Burhan Arpad 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır:"Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na eğlenmeye gidiyorlar. "Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi 1930’lardan sonra, yani, İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar. Ancak, şurası çok açık ki, eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş.İNCE NOKTALARBuzdolabınızın sebzeleri sakladığınız bölümüne kağıt havlu sererseniz, sebzeleriniz daha uzun süre kuru ve taze kalacaktır.İFTAR MÖNÜSÜCiğerli pilavYapılışı:Öncelikle, tencerede tereyağını eritip çam fıstıklarını kavurun. Küp küp doğranmış ciğeri, kuş üzümünü ve tane karabiberi ekleyerek, kavurmaya devam edin. Üzerine tuz ve su ekleyerek kaynatın. Islattığınız pirinci süzüp kaynayan su içerisine bırakın. Hafifçe karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 2-3 dakika yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince ateşten alın ve demlenmeye bırakın. Tarçın, yeni bahar serperek hafifçe karıştırıp, sıcak sıcak servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi500 gr kuzu ciğeri2 su bardağı pirinç2 tatlı kaşığı tereyağı4
yemek kaşığı kuş üzümü2 yemek kaşığı çam fıstığı1 çay kaşığı tarçın1 çay kaşığı yeni bahar3-4 adet tane karabiber1 çay kaşığı tuzSAHUR MÖNÜSÜYoğurtlu etli ekmek tavasıYapılışı:Öncelikle, kıymayı orta boy bir tencereye koyup, orta ateşin üzerinde karıştırarak 4-5 dakika kavurun. İçine, soğanı ve yeşil biberleri de ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Şimdi de zeytinyağını, domates salçasını ve suyu ekleyip karıştırın. Tuzunu ve karabiberini de serpiştirerek 6-7 dakika pişirin. Öte yandan, fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, tost ekmeklerini tepsiye yan yana dizin. Sıcak kıymalı sosu üzerinde gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu üzerinde gezdirin. Son olarak, yağı kızdırıp, pul biberi ve naneyi ilave ederek ocaktan alın. Karışımı yemeğin üzerinde gezdirerek sıcak olarak servise sunun.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi8 adet tost ekmeği400 gr orta yağlı kıyma (ya da kuşbaşı et)2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)2 adet yeşil sivri biber (incecik kıyılmış)2 yemek kaşığı domates salçası1 su bardağı sıcak su2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiberÜzeri için2 su bardağı sarımsaklı yoğurt1 tatlı kaşığı tereyağı1 çay kaşığı pul biber, kuru nane
button