Ramazanda baş ağrıları artıyor

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda baş ağrıları artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2010 12:06

Ramazan’ın ağustos ayına denk gelmesi nedeniyle uzun saatler süren açlık süresi ve sağlıklı beslenme kurallarına uymamak, sonuç olarak dayanılmaz baş ağrıları yaşatabiliyor. Özellikle de migren hastalarında atakların sayısı ve şiddeti artabiliyor. Ancak orucu bozmadan ve ilaç kullanmadan baş ağrısından kurtulmak mümkün.

Ramazanda sağlıklı beslenme kurallarına pek dikkat etmememiz ve uzun saatler aç kalmamız baş ağrılarına yol açabiliyor. En çok da migren hastaları oruç tutarken baş ağrılarından yakınıyor. Aynı zamanda aşırı stresli bir ortamda yaşayan kişilerde de gerilim tipi baş ağrısına sıkça rastlanıyor. International Hospital’den Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu oruç tutarken pek çok kişinin ortak sorunu olan baş ağrısının önüne geçebileceğine dikkat çekiyor ve şu öneride bulunuyor: “Bunun için yapılması gereken en önemli şey, iftarda mideye aşırı yüklenmemek, bol bol su içmek, sahurun son saatine kadar azar azar ve sık beslenmek. Ayrıca migren hastalarının tetikleyici besinlerden uzak durmaları, gerilim tipi baş ağrısından yakınanların ise mümkün olduğunca stresten uzak durmaları da baş ağrısından korunmanın bir diğer önemli yolunu oluşturuyor’ diyor.

Ramazanda baş ağrıları neden artıyor?

Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu baş ağrılarının, vücudumuzun uzun saatler boyunca aç ve susuz kalmaya verdiği tepki nedeniyle oluştuğunu belirtiyor. Migren hastaları gece sahura kalkmayıp tüm gün aç dolaştıkları takdirde, ‘açlığa’ bağlı migren atakları ortaya çıkabiliyor. Tansiyon hastaları da uzun saatler dinlenen midelerine aniden aşırı yemek yüklediklerinde kan basıncı hızla yükselebiliyor ve bunun sonucunda da şiddetli baş ağrısı gelişebiliyor. Sigara ve kahve için kişilerde de, nikotin ile kafein yoksunluğuna bağlı baş ağrıları ortaya çıkabiliyor.

Aniden başlayan şiddetli baş ağrısına dikkat!

Gerilim tipi baş ağrısı ve migren atağı ne kadar şiddetli olursa olsun hayatı tehdit etmiyor ve ağrı kesici ilaçlarla diniyor. Ancak özellikle tansiyon hastalarının iftardan sonra aniden başlayan ve gittikçe şiddetlenen baş ağrılarını hafife almamaları uyarısında bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu, “Tansiyon hastaları gün boyunca aç kalıp, iftarda aşırı yemek yerlerse, tansiyonları hızla yükselip, beyin kanamalarına neden olabiliyor. Bu yüzden tansiyon hastaları yemek sonrasında hayatlarındaki en şiddetli baş ağrısı ile karşı karşıya kalırlarsa ve bu ağrı ilaçla dinmezse, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları şart.” diyor.

Gerilim tipi baş ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı meslek, yaş ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın hemen her kişiyi etkisi altına alabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu’na göre; migren ve gerilim tipi baş ağrıları tüm baş ağrılarının yüzde 95’ini oluşturuyor. Ağrı hafif veya orta şiddette seyrettiği için günlük aktiviteleri genellikle etkilemese de, oruç tutarken ağrı kesici ilaçların kullanılmaması nedeniyle can sıkıcı bir tablo oluşturabiliyor.

Ağrının özelliği: Ağrı sıklıkla enseden veya alın bölgesinden başlayarak yukarı doğru çıkıyor ve tüm başa yayılıyor. Ağrının yanı sıra; dokunulan bölgede hassasiyet ve başta yanma sissi oluşabiliyor. Gerilim tipi baş ağrılarına kimi zaman baş ile boyun kaslarında gerginlik de eşlik edebiliyor.

Migren

Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu, oruç tutarken uzun saatler süren açlık ve susuzluğun migren ataklarını tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Bunun nedeni ise açlık ile susuzluğun vücutta stres yaratması ki bu da tansiyonun yükselmesine yol açabiliyor. Kan basının yükselmesine bağlı olarak da şiddetli baş ağrısı ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla açlık nedeniyle migren atağı başlayan hastaların mutlaka sahura kalkmaları ve son saate kadar azar azar ama sık beslenmeleri gerekiyor.

Ağrının özelliği: Ataklar halinde gelen migren saatlerce sürebilen, genellikle başın bir tarafını tutan ve zonklayıcı bir tarzda ağrıya yol açan bir hastalık. Ağrıya bulantı ve kusma eşlik edebiliyor. Hastalar atak sırasında gürültü, koku ve gürültüden rahatsız olabiliyor.

Baş ağrısını dindirmek için..

Ramazanda orucunuzu bozmadan baş ağrınızı gidermeniz mümkün. International Hospital’den Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Caneroğlu bunun için almanız gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

• İftarda yemeğe kan basıncınızı hızlı yükseltmeyecek, hafif, az yağlı ve posa miktarı fazla besinlerden başlayın. Örneğin iftara çorba ile başlayın ve 15 dakika sonra ana yemeğe geçin.

• Kan basıncınızı dengede tutabilmek için boş olan midenize aşırı yemek yiyerek yüklenmeyin. Sık sık ve azar azar yemeye de özen gösterin.

• Bol su tüketerek vücudunuzun susuz kalmasını önleyin.

• Sahura mutlaka kalkın ve uzun saatler aç kalmamanız için yemeğinizi son saatlerinde yiyin.

• Sahurda şekerli besinler yerine proteinden zengin olanları tercih edin.

• Migren atağınızı tetikleyen besinler varsa, bunlardan uzak durun.

• Özelikle gerilim tipi baş ağrısından yakınıyorsanız, yavaş ve derin nefes alın.

• Her saat başı işinize ara verip, sırt ve ense kaslarınızı gevşeten egzersiz yapın. Mümkünse işyerinizden birkaç kez çıkıp, hafif tempoda 10’ar dakikalık yürüyüş yapın.

• Migren hastası iseniz, iş ortamınız buna uygunsa, öğle molalarında odanızın ışığını söndürüp, biraz uyumaya çalışın.

• Sakinliğinizi korumak için zihni dinlendiren kitaplar okuyun ve müzik dinleyin.

• Mümkün olduğunca gürültüsüz ortamlarda bulunmaya çalışın. Eğer bunun önüne geçemiyorsanız, kulak tıkayıcı kullanarak gürültüyü en aza indirebilirsiniz.

• İftar sonrasında soğuk duş alın. Böylelikle kan basıncının normal değerlere düşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!