Ramazan: Dikkat ayı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan: Dikkat ayı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2004 00:00

İftara üç dakika kalmış. On saniyede bir saate bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Sofrada çeşit çeşit yemek sizi bekliyor. Ancak dikkatli olmazsanız iftarda ya da sahurda yediğiniz yiyecekler ramazandan önceki kilonuzun iki veya üç kilo artmasına neden olabiliyor.Sahurdan iftara kadar yaklaşık 12 saat aç kalan metabolizma yavaşlıyor ve bu da alınan besinlerin yağ olmasını kolaylaştırıyor. Bu yüzden uzmanlar hem iftarda hem de sahurda ağır yemeklerden uzak durulmasını, mümkünse iftar öğününde yenileceklerin yarısının iftardan iki saat sonraya bırakılmasını ve sahura mutlaka kalkılmasını öneriyorlar. Yani, ramazan ayı öyle bütün gün bir şey yemeyip, akşam yemeğinde istediğini yeme ayı değil aslında. En azından sağlığını önemseyenler için öyle olmamalı.İNCE NOKTALARÇürük cevizleri diğerlerinden ayırmanın yolu, bir kaba su koyarak cevizleri suyun içine bırakmaktır. Dibe çökenler sağlam olanlarıdır.İFTAR MÖNÜSÜHindi rostoYapılışı:Patatesi, Brüksel lahanasını ve havucu kaynayan suda ayrı ayrı kaplarda 10 dakika haşlayıp çıkarın. Tavada sıvıyağı kızdırın. Dövülmüş sarmısağı, Brüksel lahanasını, havucu ve patatesleri 5 dakika soteleyin. Tavadan Brüksel lahanalarını ve havuçları çıkarın. Patateslerin üstüne maydanoz serpiştirip 3- 4 sefer karıştırın. Hindi rostoyu yıkayın. Tuz, karabiber ve hardalla her yanını ovun. Rostonun her tarafını, çevirerek güzelce kızartın. Rostoyu bir kenara alıp, aynı tencerede soğanı ve sarmısağı sarartın. Rostoyu tencereye tekrar alıp üzerine 2 su bardağı su koyarak tencerenin ağzını kapatın ve eti iyice pişirin. Rostoyu dışarı alıp, unla karıştırdığınız suyu tencerede kalan et suyuna katın. Boza haline gelinceye kadar pişirin. Eti dilimleyerek servis tabağına alın. Üzerine sosu gezdirin. Hazırladığınız sebze garnitürleriyle servis yapın. 8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 60 dakikaMalzeme listesi1 adet hindi rosto10 adet taze patates2 su bardağı Brüksel lahanası1 adet orta boy kuru soğan (ince kıyılmış)2 adet orta boy havuç2 diş sarmısak1 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz2 tatlı kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı hardal1 çay kaşığı tuz, karabiberSAHUR MÖNÜSÜHaşhaşlı çörekYapılışı:Öncelikle, bir kaba margarini, sütü, mayayı ve tuzu alıp karıştırın. Unu, azar azar ilave edip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika dinlendirin. Öte yandan, tahinle haşhaşı ayrı bir kapta karıştırıp hamura ekleyerek yoğurun. Hamurdan 14 eşit parça koparıp elinizle yuvarlayarak üç parmak eninde ve dikdörtgen şeklinde açıp rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız ruloları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirerek servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin 1,5 su bardağı süt1 küçük paket yaş maya 1 çay kaşığı tuz4 su bardağı un2 yemek kaşığı haşhaş tohumu1 çay bardağı tahin1 adet yumurta sarısı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!