Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Ertaş, "İnsanlar, Ramazan ayında dişlerini fırçalayıp bakım yaptıkları için diş ve diş eti hastalıklarında önemli bir azalma görüyoruz" dedi.
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Ertaş, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, kliniklere gelen hasta sayısının azaldığını söyledi. Özellikle Ramazan ayı içinde insanların oruçlarının bozulmaması için diş kliniklerine gitmediklerini belirten Prof. Dr. Ertaş "Ramazan ülkemizde yoğun yaşanan bir aydır. Bu nedenle oruçlu insan sayısı çok fazladır. Ramazan’da dikkatimizi çeken şey, hasta akışında önemli düzeyde düşüş olmasıdır. Ramazan’dan önce çok fazla olan hasta sayımız bu ay içersinde yüzde 10’a kadar düşmektedir. İnsanların ’orucum bozulur’ düşüncesiyle kliniklere gelmediğini düşünüyoruz. Yani Ramazan ayında diş ve diş eti hastalıklarında artış yerine bir azalma görüyoruz. Bu olay tabii ki beslenmeye bağlı. İnsanlar daha az yiyor, dişlerine dikkat ediyor. Sahurda, iftarda dişlerini fırçalıyorlar. Yani beslenmeye bağlı olarak diş çürükleri ve hastaklıklar tetiklenmiyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Ümit Ertaş, Kurban Bayramı’nda ise diş hastalıklarında yüzde 100’e yakın artış olduğunu amımsatarak, "Yine beslenmeye bağlı olarak Kurban Bayramı içerisinde polikliniklerimiz ve acil servislerimiz neredeyse ağzına kadar hastayla dolmaktadır. Kurban Bayramı’nda insanlar çok fazla yiyeceğe yükleniyorlar. Kalın ve lifli yiyecekler tüketiyorlar. Bu hastaların çoğu diş çürüklerine bağlı ağrı alevlenmeleriyle kliniğimize geliyorlar. Bu iki bayram arasında gördüğümüz fark bizleri de şaşırtmıştır. Kurban Bayramı’nda oldukça fazla olan hasta sayısı Ramazan ayı ve bayramında neredeyse sıfıra inmektedir" dedi.