Rakı sofrası geleneği

Güncelleme Tarihi:

Rakı sofrası geleneği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2004 00:00

Rakı sofrası; meze, denilen özel yiyecekleri, kendine has geleneğiyle, yaşam biçimimizdeki yerini dirençle koruyan ve henüz kaybolmamış alışkanlıklarımızdan birisidir.Rakı masası sadece içki içilen ya da karın doyurulan bir sofra değil; esprili, şarkılı, şiirli bir sohbet, bir buluşma, bir toplantı meclisidir aynı zamanda. Ünlü edebiyatçılarımızın bir çoğunun eserlerini, rakı sofralarında esinlendiklerini hepimiz biliriz. Ancak rakıcılar, bazı mezelerin alkole karşı direnç kazandırdığını, vücudun protein ve vitamin kaybını engellediğini vurgularlar. Bu yüzden, beyaz peynir, kavun, yoğurt, lakerda, cacık, haydari, limona yatırılmış çiğ sebzeler gibi bazı mezeler rakı sofrasının ayrılmaz parçasıdır. Ancak ‘rakıcının zengini kalpten, fakiri de karaciğerden ölür’ sözünü de unutmamak gerekir.İnce NoktalarMeksikalıların sıcaktan korunmak için giydikleri o koca kıvrımlı şapkalarının aynı modelinden, çıtır patates yapıp yediklerini biliyor muydunuz?Baharatlı jambalyaYapılışı:Öncelikle makarna suyunu içine tuz atarak kaynatalım. Kaynayan suda makarnaları 8-10 dakika kadar haşlayalım, süzüp üzerine bir bardak soğuk su gezdirelim. Öte yandan tavuk etlerini iri kuşbaşı doğrayıp, dörde bölünmüş kuru soğanlarla birlikte zeytinyağında soteleyelim. Tavuklar pişip, soğan da yumuşayınca içine karidesleri karıştıralım. 5 dakika kadar sotelemeye devam edip, iri doğranmış kırmızı ve sivri biberi ekleyelim. Tuz ve baharatları (kırmızı toz biberin sadece 1 kaşığını) katarak, dörde bölünmüş domatesleri (kabukları soyulmuş) koyalım. 5 dakika da domateslerle çevirip, üzerine haşlanmış makarnaları dökelim. Kalan 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi serpelim ve sıcak sıcak servis yapalım.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesiYarım paket spagetti1 paket renkli makarna2 adet tavuk göğsü20 adet karides3 adet kuru soğan3 adet yeşil sivri biber1 adet kırmızı biber (çuşka)3 adet domates4 yemek kaşığı zeytinyağı2 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber1 tatlı kaşığı kekik1 tatlı kaşığı kimyon1 çay kaşığı tuz, karabiberElmalı panna kotaYapılışı:Panna Kota İtalyan mutfağının en güzel soğuk tatlılarından biri. Bizim ağız tadımıza da çok uygun. Bu güzel tarifi sıcak yaz günlerinde sizinle paylaşmak istedim. Öncelikle çiğ kremayı bir tencereye koyalım, üzerine pudra şekerini ekleyelim. Ocağın orta ateşte yakarak karıştıra karıştıra pişirelim. Kremamız koyulaşıp göbek atınca ateşten alalım. Vanilyasını serpelim ayrı bir kasede sıcak su içinde jelatinleri çözelim ve tenceredeki kremaya karıştırarak varsa krem karamel kalıplarına, yoksa küçük kaselere paylaştıralım. Soğuyuncaya dek tezgah üzerinde bekletip, buzluğa alalım, donuncaya dek tutalım. Servisten yarım saat kadar önce mevsimine göre kullanacağımız meyveyi (ki biz burada elma kullandık) soyup, küp küp doğrayalım. Bir tatlı kaşığı toz şekerle, şeker eriyinceye dek kısık ateşte pişirelim. Tabaklara çevirdiğimiz panna kotaların üzerini elmalarla süsleyelim. Yemekçinin notu: Panna kotanın süslemesinde çikolatalı sos kullanmak da çok güzel sonuç verir. 4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi1 litre hazır çiğ krema1 su bardağı pudra şekeri3 adet yaprak jelatin veya 2 yemek kaşığı limon jölesi1 su bardağı sıcak su1 paket vanilyaÜzeri için1 adet elma (mevsimine göre meyveler)1 tatlı kaşığı toz şeker
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!