Rakı bardağı ölçüsü

Güncelleme Tarihi:

Rakı bardağı ölçüsü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 00:00

Bir yemekte hep aynı tadı ve lezzeti her seferinde yakalayabilmek için; verilen ölçülere tam anlamıyla uymanız ya da yılların tecrübesi göz kararınıza güvenmeniz gerekmektedir.Profesyonel lokanta mutfaklarında ölçümlemeler kilogram veya litreyle yapıldığı için, yemeklerin tadı hep aynı standartta çıkabilir. Ama biz hanımlar evimizde pişirdiğimiz bir yemeğin yağ, tuz, baharat, salça ölçüsünü kaçırdığımızda canımızın çok sıkılacağını biliriz. Size şöyle bir önerim olacak. Bardak ölçünüz, annelerimizin klasik su bardağı ve yine klasik yemek kaşığı ölçüsü olsun. Bunlardan birer tane evinizde bulunsun. Göreceksiniz, ölçü hiç şaşmayacaktır. Belki su bardağı karmaşasına, babalarımızın "rakı bardağı" ölçüsü gerçek bardak ölçüsüdür diyerek son verebiliriz.İnce NoktalarYemek çeşnisi az, mutfağı zengin olmayan ülkeler bile mutfaklarının tarihini ve kültürünü araştırırlar. Çünkü medeni ülkeler mutfağın kültür ve turizmde çok önemli bir yeri olduğunu bilirler.Patlıcan köftesiYapılışı:Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyun ve suylarını sıkıp, çukur bir kabın içersine ince ince doğrayarak koyun.Daha sonra patlıcanların üzerine tuz, karabiber, maydanoz, kıyma, soğan ve galeta ununun yarısını ilave edip, hepsini birden karıştırın. Köfte yapar gibi yoğurun.Hazırladığınız patlıcanlı köfte harcından, elinizi suya batırarak iri parçalar alıp, avucunuzun içersinde şekillendirin.Tavaya yağı koyup kızdırın.Patlıcan köftelerini galeta ununa bulayıp, kızgın yağda kızartın.Yeşil biber ve domates dilimleri ile birlikte servis yapın.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi100 gr kıyma8 adet patlıcan1 adet yumurta1 adet kuru soğan (ince ince doğranmı)1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)1 su bardağı galeta unu1 çay kaşığı tuz, karabiberKızartmak için1 su bardağı sıvıyağıMeyveli haytaylaYapılışı:Önce, elmaların kabuklarını soyup ufak ufak doğrayın ve bir tencereye koyun. Üzerine toz şeker ile suyu ekledikten sonra, 10 dakika kaynatın.Soğuması için geniş bir cam kabın içersine alıp buzdolabında bekletin.Haytalya için; bir tencerede buğday nişastası ile suyu karıştırıp ezin ve üzerine süt ekleyip, karıştırarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelene dek, kısık ateşte pişirin.Kaynayınca ocaktan aldığınız muhallebiyi, içini suyla ıslattığınız dikdörtgen bir cam kaba, bir parmak kalınlığında dökün.Soğuması ve katılaşması için en az 4 saat buzdolabında bekletin.Soğuyan haytalyayı bıçakla keserek dilimleyin, dolapta bekleyen elma suyunun içine aktarın.Meyve taneleri ile bademleri de ekleyip, hafifçe karıştırın. Yine buzdolabında 2 saat bekletip, çukur bir kaba alarak, kepçeyle servis yapın.Yemekçinin notu: Haytalyayı mevsim meyveleriyle (kiwi, armut vs.) yapabilirsiniz. 10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaHaytalya malzemesi4,5 yemek kaşığı buğday nişastası5 su bardağı süt1 su bardağı su2 adet elma 1 su bardağı kiraz ( çekirdeği çıkartılmış)1 su bardağı çilek1 su bardağı üzüm15 adet iç badem veya fındık2 su bardağı toz şeker4 su bardağı su
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!