A.A
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2006 10:27
Sağlık Bakanlığı, rahim ağzı kanseri ve bu hastalığın en önemli nedenlerinden biri olan virüsün genetik yapısının belirlenmesi amacıyla 16 ilde hizmet alımı yoluyla tarama yaptıracak.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, rahim ağzı kanserinin önemli bir etkeni olan Human Papilloma Virüsünün (HPV) alt gruplarının toplumda görülme sıklığının belirlenmesi, erken uyarı, kayıt, izlem, analiz ve eğitim sistemi kurulmasına yönelik projenin hizmet alımı yoluyla yürütülmesi için bir ihale açtı.
Tarama çalışması, Adana, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Giresun, İstanbul, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon'da yürütülecek.
Bu merkezler, toplayacakları toplam 3 bin 500 veriyi bir kargo veya PTT aracılığıyla en kısa sürede, kurulacak Merkez Laboratuvarına gönderecek. Gönderilen numuneler bu merkezde çalışıldıktan sonra çıkan sonuçların veri analizi, kurulacak yazılım sistemleriyle analiz işlemlerinin yapıldığı Merkezde oluşturulacak “Databank”ta toplanacak.
“VİRÜSÜN GENETİK TAYİNİ YAPILACAK”
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, projeyle tarama hizmeti satın alınırken, aynı zamanda bir laboratuvar da oluşturulacağını bildirdi.
Böyle bir laboratuvarın Türkiye'de ilk olacağını anlatan Tuncer, çalışma sonunda laboratuvarın Sağlık Bakanlığına devredilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Çalışmayla sadece tarama değil, aynı zamanda virüsün genetik tayininin de yapılmasının amaçlandığını ifade eden Tuncer, şunları söyledi:
“Virüsün alt gruplarının belirlenmesiyle ülkemizde rahim ağzı kanserine hangi tür virüslerin yol açtığını öğrenebileceğiz. Böylece bulunan HPV aşısının ülkemizde görülen rahim ağzı kanserleri için kullanılıp kullanılamayacağı ortaya çıkacak. Eğer aşının ülkemizdeki virüs tiplerinde de etkili olduğu belirlenirse, belirli yaş grupları için kullanılabilmesini sağlayacağız.”
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?
Meme ve rahim kanserinden sonra kadınlarda en fazla rastlanan üçüncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin ortalama görülme yaşı 45.
Çok eşlilik, cinsel temasın 20 yaşından önce başlaması, düşük sosyo ekonomik düzey, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ile çok doğum yapma bu hastalığa yatkınlığı artıyor. Hastalığın en önemli nedenlerinden olan HPV, cinsel yolla bulaşıyor.
Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Bu vakaların çoğunluğu, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde görülüyor.
Kadınların düzenli olarak muayene olduğu ve virüs hastalığa neden olmadan yakalanıp ortadan kaldırılabildiği için gelişmiş ülkelerde bu hastalığa daha az rastlanıyor.
Başlangıçta kendine özgü belirgin yakınmalara neden olmayan hastalık, adet arası kanamalar (lekelenme, kanlı akıntı veya aşikar kanamalar şeklinde de olabilir), ilişki sonrası kanama, tek taraflı kasık ağrısı, zayıflık, kilo kaybı ve kansızlık gibi belirtilerle kendini belli ediyor.Hasta bu belirtilerle hekime başvurduğunda erken tanı fırsatı kaçırılmış olabiliyor. Böyle hastaların bazılarında kanser, diğer organlara sıçradığı için tedavi güçleşiyor.
Yılda bir kez düzenli olarak rahim ağzı smear testi yaptırılmasıyla hastalığın başlangıç safhasında tespit edilmesi halinde ise tedavide tam ve kesin başarı sağlanabiliyor.