Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 00:00
Teknolojik kumaşlardaki son nokta, hamileler için hazırlanan ve karın bölümü gümüş liflerden yapılan giysiler. Gümüş kumaştan yapılan hamile kıyafetlerinin anne karnındaki bebek için radyasyona karşı kalkan görevi yaptığı ileri sürülüyor.
Ülkemizde teknolojiyi de giysilere uygulayan şirketler çok. Bunlardan birisi de Saltysardine (tuzlu sardalya) adını taşıyor. Leke ve kir tutmaz, ıslanmaz, ter göstermez, nefes alan ve antibakteriyel teknolojik ürünleri var. Zararlı kimyasal içermeyen gömlek ve pantolonlar, insan sağlığını koruma amacıyla uygulanan yeni sistem Dry&Safe teknolojisi ile üretiliyor.
Kumaşın dış yüzeyi (hidrofobik) su itici özelliğe sahip olduğundan su, yağ ve kir yüzeyinde kalmıyor. Dry&Safe teknolojinin diğer özelliği ise iç yüzeninin su emici olması.
Elastikiyeti nedeniyle diğer kumaşlara nazaran daha uzun ömürlü olan ürünler, easy-care özelliğiyle kolay kırışmıyor. Gömlek yaka ve manşetleri, aquaphob ile kaplandığından su ve yağ tutmuyor. Daha zor kirleniyor ve nemli bir bezle silinerek temizlenebiliyor.
Karnındaki çocuğun cep telefonu, bilgisayar gibi iletişim araçlarından zarar görmesini istemeyen anneler için gümüş tellerden dokunmuş hamile giysileri üretmişler. Zararlı elektromanyetik ışınların vücutla teması engelleniyor. Hamile giysileri ayrıca, bambunun doğal yapısı gereği anti bakteriyel olma özelliğine de sahip.
Saltysardine’de kadın iç çamaşırları 20-25, erkek iç çamaşırları 35, beyaz gömlekler 120-130, takım elbiseler ise bin TL. saltysardine.com