Güncelleme Tarihi:
Son zamanlarda adına sık sık rastladığım Habanos 2000 dış sargı yaprağı nedir?
1992 yılında Küba'da bazı önemli tütün hastalıklarına dayanıklı bir sargı yaprağı arayışı sonucu geliştirilen Habanos 2000'in ekimine 1997 yılında başlanılmıştı. Verimi ve estetik kalitesi yüksek, yetişmesi kolay ve ucuz olan bu yaprak sadece bir yıl olgunlaşma istediğinden, Habanos 2000 dış sargılı purolar Küba'da 1998'de gözükmeye başladı. Şimdi üretilen tüm Küba puroları bu yaprağa sahiptir. Çok minik damarları olan yaprağın ipeksi bir teni vardır. Hafif ve güzel kokulu olan Habanos 2000 yaprakları Küba dışında da kullanılmaktadır. Ancak birçok üreticide bu yaprağın meziyetleri hakkında şüphe sahibi olduklarından kullanmamaktadırlar.
Puro içmeye yeni başladım. Eşim puronun zararlı olacağını düşünüyor. Siz ne diyorsunuz?
Öncelikle ben bir tıp adamı değilim. Onun için de bu konuda size iddialı bir yanıt vermek istemem. Bu konuyu bir doktora danışın. Ancak bugüne kadar puro ve sağlık konusunda dünyada çok şey yazıldı, tartışıldı. Puronun insan sağlığına zararlı olduğunu iddia edenler gibi, bunların abartıldığını savunan tıp adamları da var. Onlara göre puro içimine karşı ileri sürülen iddialar, epidemiolojik çağrışımlarda bulunan istatistiki verilere dayanıyor. Yine de tıp adamlarının büyük çoğunluğu puro içmenin sigaradan çok daha az zararlı olmasına rağmen ciğer kanseri, kalp ve kronik solunum yolları hastalıklarına sebebiyet verebileceğini söylüyorlar. Yalnız burada kendilerinin de kabul ettikleri bir hataya düşüyorlar. Puronun birtakım hastalıklara neden olabileceğini savunurlarken sadece sigarayla ilgili yapılmış araştırma ve istatistiki sonuçlara dayanıyorlar. Puro ve sigara arasında bir ayrım yapmıyorlar. Halbuki arada büyük fark var. Kaliteli purolarda kullanılan tüm tütün yaprakları iki hatta çok nadir de olsa ‘‘Cohiba’’da olduğu gibi üç doğal fermentasyon sürecinden geçiyor. Yaklaşık bir ay süren birinci fermentasyon esnasında ısı otuzbeş derecede tutuluyor. Altmış gün süren ikinci ve daha güçlü fermentasyon sürecinde ise ısı kırkbeş dereceyi buluyor.
Fermentasyon esnasında yapraktaki nikotin yüzde doksan azalıyor. Çözünebilir karbonhidratlar atılıyor. Azot birleşiklerinin azalması gas amonyak çıkışını sağlıyor. Fermentasyon esnasında pH bazik oluyor. Bu nedenle puro tütünü sigara tütününden hem daha lezzetli olduğu gibi hem de insan sağlığına zararlı olabilecek tüm pisliklerden temizleniyor. Puro içerken duman ciğerlere çekilmediği için buradaki tahribatı sigaraya kıyasla çok daha az olmakta. Puro sigara gibi sık aralıklarla ve her gün çok miktarda içilmediği için ciğer ve solunum yollarındaki etkisi sigaraya kıyasla çok daha az. Benim fikrimi sorarsanız puro içmenin sağlığımıza getireceği zararlar bize verdiği keyifle kıyaslandığında ibre puro lehine kayıyor. Bizler puromuzu sadece belli okazyonlardan keyif almak, keyifli bir anı paylaşmak ve bir nevi meditasyon yapmak için içiyoruz. Puro bizim stres dolu yaşantımızı yavaşlatıyor, bizleri rahatlatıyor. Puroyu aşırıya kaçmadan ve sadece keyif almak için içtiğiniz takdirde gönlünüzün rahat olacağını umuyorum.