Puro kutuma atılan sorular

Güncelleme Tarihi:

Puro kutuma atılan sorular
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00



İbrahim BİLİK
Haberin Devamı

En güncel Havana kutu şifresini verebilir misiniz?

- Havana kutu şifrelerini biz takip etmekten yorulduk, Habanos S.A değiştirmekten yorulmadı. Şimdi vereceğim şifre eğer son aylarda değişmediyse, bu en yeni ve hálá geçerli olanıdır. Yeni şifreyi eskilerinden ayırt eden en önemli özellik, bunda artık puronun hangi fabrikada üretildiğinin belirtilmemesi. Habanos S.A.'nın yeni şifre ile satılan puronun hangi fabrikada yapıldığının bilinmesini engellemeye çalışmasının ana nedeni, aynen bizde de tüketicilerin kalitesi çok daha mükemmel iddiasıyla Tekirdağ rakısının şişenin üzerindeki şifreden çözüp diğer fabrika üretimi rakılara tercih etmesi, dolayısıyla da o rakıya yoğun bir talep olmasına dayanıyor. Havana içindeki fabrikalarda üretilen puroların kalitesi, dışında üretilen aynı markadan bile çok daha iyi olduğundan, bilenler eskiden kutuların altındaki şifreden o kutunun Havana malı olup olmadığını anlıyor ve böylece Havanalar yok satarken diğerleri raflarda satılmadan kalıyordu. Bu yeni şifre puronun sadece kutulandığı tarihi veriyor. İlk kez de ay ve yıl şifresiz gösteriliyor. Eski şifreler casus romanlarını anımsatırken yeni şifre çok kolay çözülüyor. Habanos S.A yeni şifrenin varlığını inkár ede dursun, ben size açıklıyorum. Şifrenin ilk üç harfi İspanyolca ayı işaret ediyor. Takip eden iki rakam da yılı gösteriyor:

ENE-Ocak 2000, FEB-Şubat 2001, MAR-Mart 2002, ABR-Nisan 2003, MAY-Mayıs 2000, JUN-Haziran 2001, JUL-Temmuz 2002, AGO-Ağustos 2003, SET-Eylül 2000, OCT-Ekim 2001, NOV-Kasım 2002, DIC-Aralık 2003, Çözüm: ENE00 Ocak 2000, NOV02 Kasım 2002

Genç puro nedir? Ve üretim tarihinden itibaren ne zaman içinde içilmelidir?

- Üretim tarihi üç aydan az olan purolara genç puro denir. Tüm purolar üretildikleri tarihten itibaren ya 'ilk üç ay' içinde içilmeli ya da içmek için bir yıl beklemelidir. Olgunlaşma prosesinin başladığı ve adına ‘‘bulantı süresi’’ denilen üç ay-bir yıl arasındaki dönem puronun içileceği en kötü zamandır. Çok ama çok iyi ve nadiren üç kez fermente edilmiş tütünlerde bu olgu yaşanmayabilir. Aksi takdirde genç purolarda bu süre içinde başlayacak fermentasyonda dışarı çıkan bakiye kimyasallar, içeride bulantı ve baş dönmesi yapacaktır. Bu nedenle de saygın puro fabrikaları ürettikleri purolarını piyasaya vermeden önce olgunlaştırma dediğimiz bu süre boyunca ürünlerini depolarda bekletirler.

Ben sizin aksinize bulma, taşıma ve içme kolaylığı nedeniyle makine yapımı küçük puroları tercih ediyorum. Bunları hangi koşulda saklamalıyım?

- Bu konuya önceki bir yazımda değinmiştim. Ama sorunuzu tekrar cevaplandırıyorum. Kuru puro dediğimiz bu purolar ideal olarak rutubet ve ısının çok fazla değişmediği bir yerde ve yüzde dokuz-onüç rutubette muhafaza edilmelidir. Tavsiye edilen ısı yirmibeş dereceyi geçmemek kaydıyla yine ideal olarak onsekiz-yirmi derecedir. Humidora ihtiyacınız yoktur. Purolarınızı aşırı rutubette saklamaz ve yerinden çok sık oynatmazsanız uzun yıllar kalitesi bozulmadan saklayabilirsiniz. Aslında yıllar bu puroların lezzetini zenginleştirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!