OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2001 00:00
Puro tadımlarında çoÄŸunlukla uygulanan deÄŸerlendirme yöntemi nedir? (Geçen haftadan devam)İçim esnasında dildeki aşırı acıma veya boÄŸazdaki yanma ya da tırmalanma hissi kabul edilemez bir hatadır. Yaprağın doÄŸru kurutulup, gerektiÄŸi kadar fermante edilmediÄŸini gösterir. Tattaki acılık ya da boÄŸazdaki yanma, yetersiz fermantasyon süreci nedeniyle yapraktaki bakiye kimyasalların tamamen atılamadığını anlatır. Düzgün yanmayan puro ise kötü destelenme veya birbiriyle uyumlu olduÄŸu yaprağı kullanılmadığının iÅŸaretidir. Bir kutu puro içinde bir ikisinde bu kusur belki kabul edilebilinir ama ikiden fazlası asla. Biriken kül silkelendikten sonra konik bir uç oluÅŸursa, dolguda zengin, lezzetli, yüksek resinli ligero yaprağının kullanıldığı anlaşılır. Puronun yanan ucunda, ince bir bant ÅŸeklinde siyah bir hat oluÅŸursa (dar yanma alanı) kaliteli dış sargı yaprağı kullanılmış demektir. GeniÅŸ bir yanık alan ise kaba ve kalitesiz yaprak kullanıldığını gösterir. Tada gelince: Tadı -tuzlu, tatlı, acı, asidik- sadece dilde hissederiz. Kokuyla burunda deÄŸil. Bu nedenle de dumanda bu tatları aramayız. Puroyu içtikçe baÅŸtan sona bu tatların nasıl geliÅŸtiÄŸine dikkat ederiz. Lezzet ise tadın kokuyla birleÅŸmesidir. Ä°ÅŸte burada uzmanlık kendini göstermeye baÅŸlar. İçilen puronun lezzet karmaşıklığını, hassas dengesini ve içim sonrası damakta kalan tadının derinliÄŸini ancak çok deneyimli puroseverler anlar. Siz içtiÄŸiniz puroda deri, kuru narenciye, fındık, kremalı kahve, çeÅŸitli otlar, kimyon, ceviz vs. gibi tatları algılayamıyorsanız üzülmeyin. Zaten çok az kiÅŸi gerçekten bunu baÅŸarabiliyor. İçilen puronun sertliÄŸini, hafifliÄŸini, acılığını, tatlılığını, zenginliÄŸini ve tüm bu unsurlar arasındaki dengeyi algılamak ise mümkündür. Puro odunumsu, çimenimsi, biberimsi veya toprağımsı olabilir. Ama, puroda asla çikolata tadını aramayın. Puro sadece puro lezzeti içerir, çikolata deÄŸil. Her tadımcının damağı ve deneyimi farklı olduÄŸundan algıladığı lezzet ve tatlar sadece kendisini baÄŸlar. Bizler bu konuda iddialı genelleÅŸtirmeler yapmaktan kaçınırız. Benim aldığım fesleÄŸen tadı, baÅŸkasına kekik gelebileceÄŸi gibi, bir baÅŸkası ise hiçbir ÅŸey almayabilir. Zaten mutlaka alması da beklenmemelidir. Puro imalatçıları, puro dergilerinde kendi purolarıyla ilgili yer alan böyle iddialı tatları içeren deÄŸerlendirmeleri sadece eÄŸlenceli diye yorumlarlar.Bu konularla ilgili önceki yazılarımda geniÅŸ bilgi bulacaksınız.NOT:Geçen ay Londra Sotheby's'deki ‘‘Castro Öncesi Küba Puroları Müzayedesi’’nden bana 4 adet 1956 üretimi ‘‘Ramon Allones’’ Grande Corona hediye eden dostlarım NeÅŸe ve Faruk'a gecikmiÅŸ teÅŸekkürlerimi iletiyorum.Â
button