Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2007 00:00
Kış rüzgarı ve etkisini artıran soğuk, cildin nemini alır götürür. Cilt yüzeyinin soğumasına nemsizlik de eklenince yüz, eller ve dudaklar pul pul dökülmeye başlar. Pullaşan cildin üzerine yapılan makyaj da dökülür. İyi durmaz. Güzelleşme yerine, kötü görünüme katkıda bulunur. Kışın cilt üzerindeki sert etkileriyle başetmek istiyorsanız daha fazla özen göstermeniz ve bakım uygulamanız gekiyor.
Kışın soğuğu, rüzgarı, yağışları, is ve egzozt dumanından oluşan kirli havasıyla cildin barışık olması mümkün değil. Tüm bu kötü koşullar, kuruluğun yanısıra deri hastalıklarına da zemin hazırlıyor. Kuruyan deride kırışıklıklar artıyor. Hava kirliliğine yorgunluk, stres ve kötü beslenme gibi koşullar da eklenince serbest radikaller ciltte enflamasyonlu (yangı) görünüme bile neden oluyor. Yani kızarıklıklar başgösteriyor.
Kuruluk, yağ bezlerinin yeterli sebum veya yağ üretememesinden kaynaklanıyor. Nemin yitirilmesi ise cildin su ihtiyacının yeterince karşılanmamasından. Kışın özellikle rüzgar, soğuğun etkilerini artırıyor ve ciltteki nemi aniden uzaklaştırarak, yüzeyinin aşırı dercede soğumasına neden oluyor. İşte bu nedenlerle kışın cildin neminin korunması ve beslenmesi önem kazanıyor. Cilt tipine uygun besleyici ve nemlendiricileri elinizin altında bulundurmanızda yarar var.
BAKIMI MASAJLA BİRLİKTE YAPIN
Uzmanların önerisi, cildin bakım veya temizliğini, bulunduğunuz ortamın ısısına uyum sağladıktan sonra yapmanız. Yani sokaktan gelir gelmez aynanın karşısına bu işlemler için geçmeyin. Cildinizin yeni ortama uyum sağlaması için zaman tanıyın.
Akşamları makyajınızı silmek için cildinize temizleyiciyle masaj yapın. Makyajınızı önce pamukla hafifçe silip, temizleyici sütle yüzünüzü temizleyin. Yumuşak bir fırça ve temizleme jelinizle yüzünüzü ve boynunuzu dairesel hareketlerle temizleyip bol ılık suyla yıkayın. Bu işlem yüzünüze pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırır.
Ölü hücreleri ve pürüzleri yok etmek için yüzünüze ve boynunuza sürdüğünüz kremleri 5 dakika beklettikten sonra ince bir kağıt mendil yardımıyla tonik sürün.
Bundan sonra yüze parmak uçlarıyla masaj uygulayın. Ayrıca zayıflamış dokulara renk ve elastikiyet kazandırmak için kuvvetli nemlendiriciler kullanabilirsiniz.
Fazla kremi bir pamuk ile alındıktan sonra, cildinize uygun bir maske kullanıp maskeyi yüzünüzde yaklaşık 10 dakika kadar bekletin.
Tekrar bir kat tonikle silindikten sonra yüzünüz artık temizdir ve tüm hava muhalefetine rağmen rahatça nefes alabilir.
Dudaklarınızın kurumasını önlemek içinse ılık suyla ıslatılmış bir pamuğu dudaklarınız üzerinde birkaç dakika tuttuktan sonra saf vazelin veya parlatıcılar, özel dudak bakım ürünleri sürün. Bu işlemi gün içinde gerektikçe tekrarlayın.
Erkekler de cilt temizliğini umursamalı
Erkek cildinin kadınlara göre kalın olması, belki yaşlanma açısından avantaj. Ancak daha fazla temizliğe ihtiyaç duyduğu kesin. Hormonal yapısı nedeniyle daha fazla yağ üreten erkek cildinin bakımına özen gösterilmeli. Mümkünse haftalık bakım yapmalı.
Erkekler, gençliklerinde ciltlerinin çok parlak, yani yağlı olmasından şikayet ederler. Cilt su tutamaz ve gitgide yanmalar, kızarıklık, siyah noktalar, lekeler görülür. İşte tüm bu nedenlerden ötürü, erkeklerin ayrı cilt bakımı uygulaması gerekir.
Peeling cildin ölü derisini temizler. Maske ise temizlenen cildin gözeneklerinin içine daha iyi ulaşır. Gözeneklerin içinde biriken, katılaşan yağı ve toksinleri temizler. Cilde yönelik ürünlerin, oksijenlenmeye, kan dolaşımının hızlanmasına, ölü hücrelerin atılmasına ve yeni hücre oluşumuna katkısı var. Ayrıca doğal atıklar ve dış faktörlerle oluşan kirliliğinin temizlenmesi ve koruyucu katmanın oluşturulması için de yararlı.
UV kışın da cilt düşmanı
UV ışınları kış aylarında da cildin en büyük düşmanı. Eğer kış sporlarıyla ilgileniyorsanız veya tatil için karlı bölgeleri seçtiyseniz cildiniz için özel önlemler almalısınız. Kar, UV’nin büyük oranda yansımasına neden olur. Bu yüzden tercihen SPF içeren ürünler kullanmalı ve SPF 15 ve 30 olan ürünler seçmelisiniz.
Küçük çocuklar, yaşlılar, vitiligo, cilt kanseri gibi problemleri olanlar için güneş kışın da zararlı. Mutlaka korunmak gerektir. Yüksek koruma faktörlü güneş kremi ya da losyonu kışın da 3-4 saat arayla sürülmeli. Dağda, kayak merkezlerinde iseniz, yüksek ve rüzgarlı yerlerde çok soğuk havada ve güneşte, aynen yaz günlerindeki gibi ciddi güneş yanıkları gelişir. Cilt tipine uygun nemlendirici, üzerine de güneş kremi, losyonu sürmek gerekir. Karlı ortamlarda güneş ışınları kar zerreciklerinden yansıyarak gelir. Güneş gözlüğü veya kar gözlüğü mutlaka kullanılmalı. Bu sayede katarakt, konjoktivit gibi göz hastalıklarından korunma sağlanırken, göz çevresi kırışıklar da engellenmiş olur.
Bunları unutmayın!
Rüzgar, düşük nem, kirli hava ve kapalı ortamlarda uzun zaman geçirilmesi, sivilcelerin artmasına neden oluyor.
Melatonin hormonunun güneşsiz ortamlarda daha fazla salgılanması, kış aylarında daha stresli ve depresyona eğilimli olmamıza zemin hazırlıyor. Stres, kışın sedef, vitiligo gibi cilt hastalıklarının görülme sıklığını da artırıyor.
Cildinizin soğuktan korunması ve nemini kaybetmemesi için eldiven, atkı, bere gibi dış ortamla direkt teması azaltan aksesuvarlar kullanmalısınız.
Kaloriferli ortamlarda kalorifer üzerine mutlaka su bulunan kaplar koyarak ortamın nemininin korunmasını sağlamalısınız.
Soğuk günlerde yüzdeki aşırı kuruluk, göz çevresindeki kırışıkları da arttırır. Gözlük takarak bariyer oluşturabilirsiniz.
Yıkanma sıklığı kişinin ihtiyacına göre değişir. Ancak çok sıcak suyla, aşırı yıkanmak cildi iyice kurutur. Cildi kurutmayacak banyo köpüğü, şampuan ve sabun ürünleri kullanılmalı. Banyo sonrası vücut sütü ve/veya nemlendirici sürmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
El temizliği için kullanılan sabunlarla yüz temizliğinin de yapılması son derece yanlış. El derisi, yüze oranla daha kalındır. Bu yüzden cilt tipinize uygun temizleyicileri tercih edin.
Yaşam kalitesiyle cilt sağlığı arasında direkt bir bağlantı var. Düzenli uyku, sebze, meyve ve proteinden zengin yağlar ve şekerden uzak, dengeli bir beslenme programı cilde de yarar. Stresten uzak durmak çok önemli.
Bunları mutlaka yapın
Cildin yağlı olması, nemle karıştırılmamalı. Yağlı cilde sahip kişiler de kış aylarında nemlendirici kullanmalı.
Her sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra uygun nemlendirici sürün. Kışın daha fazla nemlendiriciye ihtiyaç duyabileceğini gözardı etmeyin.
Haftada 1-2 kez, yüzü tahriş etmeyen ölü derilerin atılmasına da yardımcı peeling (soyucu) jeller kullanın. Bunların vücut için olanları hem cildin ölü derilerini temizler hem kıl köklerindeki keratin tıkaçları ortadan kaldırar. Bu da, kıl dönmelerini ve batık kıl oluşumlarını önler.
Bunlardan sakının
Aşırı kalorili, ağır yiyeceklerden
Nemlendiricisiz sokağa çıkmaktan
Susuz kalmaktan
Soğuk ve rüzgardan
Yıkanmayı geciktirmekten
Dudaklarınızı bakımsız bırakmaktan
Ellerinizi el kremsiz ve eldivensiz bırakmaktan sakının.