Güncelleme Tarihi:
Üreme sağlığı alanında uzun yıllardır çalışmalar gerçekleştiren Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (YİSAV) tarafından gerçekleştirilen 2'inci Fetal Hayattan Çocukluğa "ilk 1000 gün" Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.
KALP, ŞEKER HASTALIĞI RİSKİNİ YÜKSELTİYOR
Bildirgede, bebeklerde ilk 1000 gündeki yanlış ve yetersiz beslenmenin ilerleyen yaşlarda hipertansiyon, kalp hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, astım, akciğer hastalıkları, pek çok psikiyatrik rahatsızlık, erken menapoza girme ve bazı kanser türlerine neden olduğu görüşü paylaşıldı. Bildirgede ayrıca İlk 1000 günde yanlış ve yetersiz beslenen çocukların okuldaki başarı performanslarının düştüğü görüşüne de yer verildi.
Nutricia Anne Bebek Beslenmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ve Sivil Toplum Kuruluşları ile özel sektör işbirliğinde düzenlenen 2'inci Fetal Hayattan Çocukluğa "ilk 1000 gün" Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi’nde Türkiye'deki anne ve bebek beslenmesine dair sorunlara çözüm önerileri getirilerek oluşturulacak sağlık politikasına katkı sunuldu.
PSİKİYATRİK HASTALIKLARA DA NEDEN OLUYOR
Kongre kapsamında gerçekleştirilen çalıştayların sonuç bildirgesine göre, gebelik dönemi ile iki yaşına kadar geçen süreyi kapsayan ‘ilk 1000 gün’deki yanlış ve yetersiz beslenmenin ilerleyen yaşlarda hipertansiyon, kalp hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, astım, akciğer hastalıkları, pek çok psikiyatrik rahatsızlık, erken menapoza girme ve bazı kanser türlerine neden olduğu görüşü paylaşıldı.
Sonuç bildirgesinde bunun yanı sıra Türkiye’de tüm sosyoekonomik ve kültürel değişimlere rağmen doğru ve yeterli beslenmeyle ilgili sorunların devam ettiği tespitinde bulunuldu. Bildirgede, bu duruma bağlı gelişen problemlerin ekonomiye yansımasının, özellikle sağlık harcamaları ve artan kronik hastalıkların topluma getirdiği yükler dikkate alındığında çok büyük bir kaynak harcaması anlamına geldiğine de vurgu yapıldı.
Bildirge ile yayımlanan sonuçları değerlendiren Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın (YİSAV) Başkanı Doç Dr Ferit Saraçoğlu şunları söyledi:
“İlk 1000 gündeki yetersiz beslenme hipertansiyon, kalp hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, astım, akciğer hastalıkları, pek çok psikiyatrik rahatsızlık, kemik erimesi, erken menapoza girme ve bazı kanser türlerine neden oluyor. İlk 1000 günde yanlış ve yetersiz beslenen çocukların okuldaki başarı performansları düşüyor, iş hayatındaki verimleri de azalıyor. Bu nedenle gelecek nesillerin daha sağlıklı olabilmesi ve ülke sağlık harcamalarının düşürülebilmesi için gebelik sırasında ve bebeklerde ilk iki yaştaki beslenmenin doğru ve yeterli hale getirilmesi ülkemiz için çok büyük önem arz ediyor.”