Güncelleme Tarihi:
Kriz bahane
Her anlamda bir kriz bolgesi olan memleketimizin bir kotu ozelligi de, yasadigi krizlerden ders cikartacak vizyona sahip beyin takimindan yoksun olmasi.
Oyle ya, kimin bizim kadar kriz tecrubesi olabilir ki?
Ise bu pencereden baktiginizda muthis bir zirhimizin olmasi, krizlerin bize viz gelip tiris gitmesi gerekmez mi? Oyle olmuyor iste.
Nedense hep hazirliksiz yakalaniyoruz. Nedense hep son anda haberimiz oluyor.
Ve muzik sektoru gibi buyume egiliminde olan sektorler, dolar bazinda okkali bir tokat yiyince ciddi bir panik havasinin esliginde koselerine cekiliyor ve beklemeye koyuluyorlar.
Neyi biliyor musunuz? Her seyin kendi kendine duzelmesini. Durum bu kadar vahim yani. Once tanitim giderleri torpuleniyor. Bosa para harcamaya gerek yok onlara gore.
Sonra sira uretim giderlerine geliyor. Tum yeni projeler rafa kalkiyor. Derken kuculelim diyorlar. Yetismis kaliteli insanlari isten cikartiyorlar.
Bu zincir boyle devam ediyor.
Diger sektorleri bilmem ama, muzik sektorunun hastaliginin sebeplerini krizin icinde degil, ekonominin sanal olarak buyudugu donemde aramak lazim. Sistemde aksayan onca yon olmasina ragmen, duzeltmek icin kilini bile kipirdatmayan zihniyet, topyekun krize maruz kaldiginda bir daha dogrulamayacak sekilde dibe vuruyor.
En etkin tanitim araci olarak kullanilan klipler sponsorluk carkinin icinde. Hadi oradan yirttin diyelim bu sefer o klibi yayinlatmak icin muzik kanallarina dolar akitiyorsun.
Oysa o muzik kanalinin senin iznin olmadan ve telif bedelini odemeden tek bir klip yayinlamaya hakki yok.
Ote yandan radyolara maksat tanitim olsun diye sahibi oldugun sarkilari serbestce calma hakki veriyorsun. Ne sirket olarak sen, ne de sanatcin bes kurus telif alabiliyorsunuz.
Cagdas bir telif haklari yasasi cikiyor ama buna bagli yonetmelik ve tuzuklerin cikmasi yillar aliyor. Korsanla etkin bir mucadele icine giremiyorsun. Meslek birlikleri daginik, halki bilinclendirme islevini yerine getiremiyor.
Bir tek satistan para kazaniyorsun. Orada da aracilar ve dagitim problemi onunu kesiyor. Sonra da bu sektorun bunca aymazliga ragmen krizde ayakta kalmasini bekliyorsun. Zor cok zor.
Bu memlekette telif haklari yasasi cok onceden islerlik kazanmis olsaydi; haksiz kazanc saglayan kimi TV'lerin onune kararli ve orgutlu bir bicimde cikilsaydi, tanitim harcamalarini yonlendiren insanlar daha ehil kisiler olsaydi, bu sektor bu kadar kuculur, kan kaybeder miydi?
Ozgur Kiz ve BBG Tarik
Yesim Salkim onca talibin arasindan siyrildi ve Biri Bizi Gozetliyor programindan ayrilan Tarik'I kendi sirketinden album cikarmaya ikna etti. Jet hiziyla studyoya girildi ve bildigim kadariyla iki aranjorun birden calismasi sonucu, kisa surede albumun studyo asamasi nihayetlendi.
Yakin gelecekte, buyuk olasilikla BBG'nin 100 gunu dolmadan bu album aliciya sunulacak. Bu kadar aceleyle yapilan iste aksayan yanlar da olacaktir.
Ama Yesim Salkim acele etmekte hakli. Bu tip bir produksiyonda zamanlama hatasi telafi edilmeyecek sonuclar dogurur.
Bakiniz Ozgur Kiz Nil ornegi. Cok gec kaldilar, cok agirdan aldilar. Cikti cikiyor derken araya kriz girdi.
Bugun piyasada olsa bile, zamaninda arkasina aldigi ruzgari yine bulabilecek mi? Hic sanmiyorum..
Tarik'a gelince. Su anda, sarkilarinin satmamasi icin hicbir neden yok. Ne promosyona ihtiyaci var, ne reklama. Sarkilar desen, merkez pop icin son derece basarili ornekler. Krize ragmen sonucu, birlikte gorecegiz.