Güncelleme Tarihi:
Silikonlu göğüsler, çok yakında tarihe karışacak. Bilim adamları, kadınlara kendi kalça ve popolarından alınan doku hücreleriyle laboratuvarlarda yapay göğüs geliştirmeyi planlıyorlar. İlk önce kanser yüzünden göğsünü kaybetmiş kadınlarda denenecek olan bu teknik, daha sonra estetik amaçlı da kullanılacak.
İngiliz The Sunday Times Gazetesi'nde yer alan habere göre Amerikalı bilim adamları, laboratuvarda doğal memebaşı geliştirmeyi başardılar. Merkezi Boston'da bulunan Reprogenesis Şirketi ile Michigan ve Kuzey Carolinalı bilim adamlarının ortaklaşa yaptıkları araştırma çerçevesinde geliştirilen bu organlar, önümüzdeki aylarda hastalara nakledilecek.
KALÇADAN ALINDI
Araştırmayı yürüten Reprogenesis Şirketi, 5 yıl içinde ise tamamı laboratuvar ortamında yapılmış doğal memeleri, hastalara nakletmeyi planlıyor. Laboratuvarda yetiştirilmiş yedek meme nakledilecek kadınlar, gelecekte bebeklerini bile emzirebilecekler.
Memebaşları, hastaların kalçalarından alınan yağ ve damar hücrelerinden geliştirildi. Polimer plastikten yapılmış kalıplara yerleştirilen bu hücrelere büyüme hormonu enjekte edildi. 24 saat içinde kalıp içindeki hücreler çoğalmaya başladı. Hücrelerin kalıbı tamamen doldurmaya başlamasının ardından büyümeye yavaşladı, polimer kalıp ortadan kaybolarak, doğal doku oluştu.
Tıp uzmanları, bu yöntemin silikonlu protezlerden daha sağlıklı olacağı görüşünde. Çünkü hastanın vücudunun, kendi dokularından alınmış hücrelerden yetiştirilmiş bir organı reddetme riski bulunmuyor. Reprogenesis Şirketi adına açıklamada bulunan Shawn Stovall, ‘‘İlk aşamada kanser hastaları için bir alternatif geliştirmeyi amaçlıyoruz. Daha sonra bu yöntem estetik cerrahide de kullanılabilir. Araştırmamız şimdiden büyük ilgi görüyor’’ dedi.