Polonya’nın kültür elçileri

Güncelleme Tarihi:

Polonya’nın kültür elçileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2014 01:11

Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600’üncü yılı 100’ü aşkın kültürel etkinlikle kutlanıyor. Etkinlikleri, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan Adam Mickiewicz Enstitüsü gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

‘Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı’ etkinlikleri resmi olarak mart ayında Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Uzak Komşu, Yakın Anılar’ sergisi ile başladı. Müzenin duvarlarında kurgulanmış zaman tünelinde 600 yıllık bir yolculuktan sonra günümüze gelelim. Yıl boyunca Polonya sanatı ve kültürü 100’ü aşkın konser, tiyatro, dans gösterisi, sergi, söyleşi, panel ve film gösterimleri ile Türkiye’ye konuk oluyor çünkü. Etkinlikleri düzenleyen Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından Polonya’ya davet edildik bir grup gazeteci ile birlikte. Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve bu bağlamda uluslararası kültür kurumları, galeri, tiyatro ve festivallerle birlikte çalışan bir kurum. Kuruma adını veren Adam Mickiewicz, Polonyalıların ulusal şairi. Aslında bize de çok yabancı değil. 26 Kasım 1855 günü İstanbul’da Tarlabaşı’nda Tatlı Badem Sokağı’nın köşebaşındaki 29 no’lu binada koleradan hayatını kaybetti. Tarlabaşı’ndaki evi şu an açık olmasa bile halen müze olarak korunuyor. Varşova’nın her yerinde heykellerine rastlamak mümkün. O bir ulusal kahraman.

Polonya’nın kültür elçileri
2001 yılında Polonya Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Adam Mickiewicz Enstitüsü’nün direktörlüğünü 2008 yılından bu yana Pawel Potoroczyn yapıyor. Ekibiyle birlikte 2 yıldır Türkiye etkinlikleri üzerinde çalışıyorlar. Enstitüdeki toplantıda “Amacımız kültür ihracatı değil, karşılıklı ilişki” diyerek tanımlıyor amaçlarını. Yıllık 10 milyon Euro’luk ödenekleri var bu etkinlikler için. Devlet parayı veriyor ama asla yaptıklarına karışmıyormuş.
Direktör Yardımcısı ve Türkiye programının koordinatörü Joanna Kiliszek de bu amaçla Türkiye etkinlikleri için önce Kültür Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini ancak daha sonra karşılık göremeyince sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmaya karar verdiklerini söylüyor. Projede yer alan etkinlikler, Türkiye’de Sakıp Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern, CerModern, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı ve SALT gibi sanat kurumlarıyla gerçekleştiriliyor.

YIL BOYUNCA SÜRECEK

Haberin Devamı

2014 yılı boyunca Polonya sanatı ve kültürü 100’ü aşkın konser, tiyatro, dans gösterisi, sergi, söyleşi, panel ve film gösterimleri ile Türkiye’ye konuk oluyor. Martta Sabancı Müzesi’nde açılan ‘Uzak Komşu, Yakın Anılar’ sergisi ile başlayan Polonya etkinlikleri, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Ankara, İzmir, Mersin, Mardin, Eskişehir, Konya ve Bodrum’da düzenlenen konserler, sergi ve söyleşi dizisi ile devam ediyor. Haziranda da sergiler galerilerden sokaklara taşınacak. 1-5 Haziran’da Kadıköy sokakları alternatif bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Street Art Common Experience adını taşıyan projede Polonyalı graffiti sanatçıları M-City ve Chazme 718, bir graffiti çalışması gerçekleştirecekler. Düzenlenecek bir diğer sergi de ‘Polonya resim, çizim ve grafiklerinde Oryantalizm’. 23 Ekim’de Pera Müzesi’nde açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!