Derleyen: Öznur KAYMAK
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2006 00:00
"Hayallerinizi yaşamazsanız bir bitki olursunuz." Bu söz, 68 yaşında motosikletle dünya kara hız rekorunu kıran Burt Munro’ya ait. 16 yaşında aldığı ilk motosikleti sayesinde hız tutkusuyla tanışan Munro, ömrünü Indian marka motosikletini modifiye etmek ve onu mükemmele ulaştırmak için çalışmakla geçirdi.
1920’de aldığı Indian’ın kapasitesini kendi yaptığı parçaları kullanarak iki kat artırdı. 1967’de ABD’deki Bonneville Tuz Çölü’nde, 305.89 km’lik hıza ulaşarak kırdığı dünya rekorunu bugüne kadar geçebilen olmadı. O hálá dünyanın iki tekerlek üstündeki en hızlı adamı. Munro’nun hayatını anlatan The World’s Fastest Indian isimli
film 12 Mayıs’ta Türkiye’de vizyona girecek. Filmde, Yeni Zelandalı efsanevi motosikletçiyi İngiliz aktör Anthony Hopkins canlandırıyor.
1920’de, 21 yaşında bir güneyli, Invercargill’deki bir garajda yepyeni bir motosikletle karşılaştı. Gözleri motor üzerinde dolaştı. Gövdede parlayan kırmızı boya ve cilalı nikel üzerinde ellerini gezdirdi. Motora o an vuruldu ve satın aldı. O güneyli Burt Munro’ydu, motor ise Indian’ın Scout modeli. Indian ile aralarında ölene dek sürecek bir ortaklık başladı. Munro her fırsatta "yoldaşım" dediği Indian’ı dünyanın en hızlı motoru yapacaktı.
Burt Munro, 1899’da, Yeni Zelanda’daki Invercargill’de doğdu. İkiz kardeşi doğumda öldüğünde, Burt için doktorlar iki yaşına kadar ömür biçmişti. Ama öyle olmadı. Munro, 16 yaşında ilk motosikletini aldı. Dört yıl sonra 1920’de, 50 sterline piyasaya yeni çıkan Indian Scout’lardan satın aldı, bu motorla yerel yarışlara katıldı ve çeşitli dereceler aldı.
BİR DE KANAT TAKABİLSEYDİIndian Scout’ın yaratıcısı Charles Franklin. İrlandalı Franklin, Indian şirketinin en parlak mühendislerindendi. 1912 ile 1920 arasında Indian Scout’ın tasarımını hazırladı. Motor dönem için ileri bir çalışma prensibi ve teknolojiye sahipti. Prototiplerden alınan sonuç tatmin ediciydi. 5OR001 motor numarası taşıyan motosiklet 1920 Eylülü’nde piyasaya çıktı.
Burt Munro sayesinde bir efsane haline gelen Indian Scout, orijinalinde 37 cu ve 600 cc’lik bir motora sahip ve saatte 88 km hız yapıyor. Munro ufak modifiye işlemleri yaptıktan sonra, 1926’da Yeni Güney Galler Bölgesi’nde yarışa katıldı. Ama bu şanssız bir başlangıçtı. Kumda yapılan yarışlarda daha başarılı olabileceğini keşfetti.
30 yıl boyunca hiç ara vermeden modifiye çalışmalarını sürdürdü. Hayatını küçük bir kasabada geçiren Munro, motosikleti dışında hiçbir işle ilgilenmedi. Masrafları en aza indirmek için modifiyede kullandığı parçaları bile kendi yapıyordu. Bunun için de akla hayale gelmedik malzemeleri kullanıyordu. Hayatına pek fazla kadın girmedi ve hiç evlenmedi.
Oreti plajında 1957’de yapılan yarışta saatte 209 km hıza ulaştı. 18 yıl sonra yine aynı yerde, 217 km’ye çıkarak derecesini geliştirdi. 1957 Nisanı’nda Christchurch’te kapasitesini 750 cc’ye yükselttiği motoruyla 258 km hız yaptı.
DÖKÜM GAZ BORUSU PATLADIIndian’ın motorunu geliştirmeyi sürdürdü. Ardı ardına dünya rekorları geldi. 1962’de 850 cc’lik motor kategorisinde saatte 288 km hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı. 1963’te bu kez yarış pistinde değil otobanda rekor kırıyordu. Polise yakalandığında hızı 313 km idi. 1966’da motoru 950 cc’ye çıkardı. Ama ona göre hálá yavaştı. Motoru adeta yeniden yapmaya karar verdi. Bir yıl sonra 950 cc’ye çıkardı. 950 cc motor sınıfında saatte 295 km hıza ulaşarak rekor kırdı. Bu bir Indian motorun ulaştığı en yüksek hız olarak kayıtlara geçti.
Rekorunu resmileştirmek için Avustralya’dan ABD’ye gitti. Hayatını küçük bir kasabada geçirmiş biri olarak ABD’de geçirdiği günler şaşkınlık doluydu. Utah’taki Bonneville Tuz Çölü’nde yapılacak yarışta karşısında en çok 30 yaşında rakipler buldu. Çok yaşlı olduğunu söyleyen, kullandığı el yapımı parçalarla dalga geçen genç motorcularla, 1920 model bir Indian’la yarıştı. 68 yaşındaki Munro, 1000 cc’lik motorla, saatte 305.89 km hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı. Bu rekoru altı yıl sonra şöyle anlatacaktı: "Çölde adeta bir bomba gibi ilerliyorduk. Yolun yarısında motor sallanmaya başladı. Bu salllanmayı hafifletmek için oturdum. Rüzgardan dolayı koruyucu gözlüğüm parçalandı. Patlamadan sonra gözlerim sanki kafamın içine gömülüyordu. Hiçbir şey göremiyordum. Çelik işaret kazığının çok yakınından geçtim, siyah çizgiyi kaçırdım. Sadece birkaç çizik aldım, başka bir şey değil."
Sözünü ettiği patlamaya, gaz şirketinden aldığı dökme demir gaz borusundan yaptığı bir parçanın yol açtığı söylendi. Sadece bu değil, Munro pistonları, silindir varillerini, pençeleri, volanları, milleri yani modifiyede kullandığı parçaları kendisi yapıyordu. Büyük şirketlerden para desteği almıyordu.
"Hayatta hep büyük bir şey yapmanın hayalini kurdum" demişti. En büyük hayalini gerçekleştirdikten 11 yıl sonra öldü. 57 yıl boyunca kullandığı ve tüm hayatını modifiye ederek geçirdiği Indian’ı, South Island’da kendisi kadar şevkli olduğuna inandığı birinin ellerine bıraktı. Hálá kırılamayan rekoruyla motor dünyasında bir efsane haline geldi. Ama o, motorcu olsun veya olmasın tüm Yeni Zelandalıların kendisiyle gurur duymasını istiyordu.
Film için iki IndIan yapıldıEfsane Adam filminde Burt Munro’yu Anthony Hopkins canlandırıyor. Filmin yönetmeni Roger Donaldson. Daha önce Munro’yla ilgili bir belgesel de çeken Donaldson filmin senaryosunu yazdı. Diğer rollerde, Diane Ladd, Paul Rodriguez, Aaron Murphy yer alıyor. Artık Indian’ın Scout modeli üretilmediği için filmde kullanılan motosiklet Yeni Zelanda’da Wayne Alexander tarafından özel olarak tasarlandı. Hız rekorunun kırıldığı motorun iki kopyası yapıldı. Kullanılan parçalar, 1924 ve 1926 yapımı aynı model Indian’lardan alındı. Film gerçek mekanlarda çekildi.